Tarih: 03.12.2012 00:00
Akçay Belediyesi, Danıştayda açtığı davayı kazandı
Akçay Belediyesi`nin 31.05.2012 tarihinde Danıştay`a açtığı dava üzerine, İçişleri Bakanlığı tarafından yürürlüğe sokulan Büyükşehir kapsamındaki belde belediyelerinin yetkilerini kısıtlayan 24.04.2012 tarih ve 11085 sayılı Genelge, Danıştay 8. Dairesi tarafından durduruldu.
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 24.04.2012 tarih ve 11085 sayılı Genelge`ye göre; Büyükşehir yasası kapsamında kapanacak olan belde belediyelerinin yetkilerini kısıtlayan ``her türlü taşınmaz tahsisi, satışı ve kiralanması, yeni personel istihdamı, iş ve toplu iş sözleşmesi yapılması, yeni nazım ve uygulama imar planı yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı hariç her türlü imar uygulaması, iş makineleri ve diğer taşıtların satılması, 5393 Sayılı Belediye Kanunu`nun 68.maddesindeki hükümler saklı olmak kaydıyla borçlanmaları ve ticari plaka verilmesiyle ilgili işlemlerini`` Valilik onayı ile yapmaları öngörülmüştü.
Akçay Belediyesi ve bazı belde belediyelerinin konu ile ilgili itirazlarını yerinde bulan Danıştay 8. Dairesi, anılan genelgenin 1. maddesi ile ilgili yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Akçay Belediye Başkanlığı`nın açtığı 31.05.2012 tarihli iptal ve yürütmeyi durdurma istemli davaya ilişkin Danıştay 8. Dairesinin 2012 / 5503 esas no`lu ve 02.10.2012 sayılı yürütmeyi durdurma kararı 27.11.2012 günü Akçay Belediye Avukatlığına tebliğ edildi.
Danıştay 8.Dairesi tarafından oybirliği ile verilen bu karar da; İdari vesayet, merkezi yönetimin yerel yönetimlerin icrai kararlarını onama, geri çevirme ve kimi ayrık durumlarda da değiştirerek onama yetkisidir. Başka bir anlatımla, merkezi yönetime yerinden yönetim organları ve onların çalışmaları üzerinde, kamu yararını korumak amacı ile üst otoritelere yasayla verilen yetkilerin bütünüdür. Bu yetki yerel yönetimlerin yetkisini ortadan kaldıracak, etkisiz kılacak biçimde kullanılamayacağı gibi kanunda öngörülen vesayet denetimine ilişkin sınırların yorum yoluyla genişletilmesine de hukuken olanak bulunamamaktadır.
. Dava konusu Genelge ile Valilik onayına bağlanan işlemlere ilişkin mevzuatın incelenmesinden ise, ilgili konuların Valilik onayı ile yapılabileceğine ilişkin yasal bir düzenlemeye yer verilmediği görülmektedir. Bu durumda, yasada açıkça tanımlanmamış bir vesayet yetkisi öngören dava konusu Genelge de hukuka uyarlılık bulunmamaktadır. Öte yandan, açıkça hukuka aykırı olan dava konusu Genelgenin uygulanması halinde, belediye hizmetlerinin aksayacağı ve hizmetten yararlanan vatandaşlar yönünden telafisi güç veya imkansız zararlara neden olabileceği açıktır" denilerek yürütmeyi durdurma kararı verildiği belirtildi.
Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Danıştay`a yaptığımız başvuruların kabulünü `hukuk adına umut verici olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum" dedi.
Büyükşehir Kanunu kapsamında kapatılması öngörülen beldemiz ve diğer belde belediyelerinin yetkilerini kısıtlayan, hizmet açısından elini koluna bağlayan bir genelge engelinin bu mahkeme kararı ile ortadan kalkmış olmasının sevindirici olduğunu sözlerine ekleyen Akçay Belediye Başkanı Cahit İnceoğlu, "Bu karar, kapatılmayı bekleyen tüm belde belediyelerimiz için hayırlı olsun. Bu yanlış nasıl Danıştay`dan döndü ise Belde ve köyleri kapatarak mahalleye dönüştüren Büyükşehir yasasının aykırı maddeleri de Anayasa Mahkemesi`nden dönecektir. Umudumu hala koruyorum. Bu konuda hukuki mücadelemiz sürecek" dedi.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —