Tarih: 24.01.2013 00:00
Akdeniz foku için tehditler endişelendiriyor
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında Foça`da yapılan Akdeniz Foku Koruma ve İzleme Çalışması ile çok önemli veriler elde edildi.
2012 yılında 45 fok gözlemi gerçekleşti
Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu (SAD-AFAG) tarafından hayata geçirilen araştırma sonuçları, Foça`nın simgesi olan Akdeniz foklarının maruz kaldığı büyük tehdidi gözler önüne serdi. Bölgede 2008 yılında 31, 2009 yılında 51, 2010 yılında 118 ve 2011 yılında 82 olan fok gözlemi sayısı, 2012 yılında 45 olarak gerçekleşti.
Yasadışı avcılık ve deniz faaliyetlerindeki artış büyük tehdit
Çalışmada Akdeniz foku ve yaşam alanları üzerindeki tehditler de belirlendi. Buna göre, yasadışı her türlü balıkçılık, Akdeniz fokları için hem doğrudan tehdit hem de besin kaynaklarının yok olması nedeniyle dolaylı tehdit oluşturuyor. 90`lı yıllardan sonra hızla gelişen deniz turizmi ve de amatör balık avcılığı nedeniyle deniz trafiğinin artması Akdeniz foklarının yaşam alanları üzerinde baskı oluşturan bir diğer önemli tehdit unsuru olarak öne çıkıyor.
Projeyle kıyıların korunması çok önemli
Akdeniz foku kıyılara bağımlı bir canlı olduğundan genellikle kıyılarda gözlemleniyor. Hem kıyı sularda avlanan; hem de uyumak, dinlenmek ve yavrulamak için kıyıda karaya çıkan bir tür olduğundan, kıyıların doğal yapıları ile korunması, türün korunması ile birebir ilişkili durumda bulunuyor.
Proje hakkında:
Türkiye`nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi, Küresel Çevre Fonu (GEF) mali desteğiyle, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından, T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ortaklığında yürütülüyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —