CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 13 termik santralden kapatılmayan ya da kısmen kapatılan termik santraller ile ilgili alınan kararları değerlendirerek ?Bu santraller hakkında vatandaşlarımız tam ve eksiksiz olarak bilgilendirilmelidir. Bir santral kapatılırken bir diğerinin hala faaliyette olmasının nedeni nedir? Bilgi kirliliği ve eksikliği yaratmadan, şaibelere yer vermeden tüm açıklığı ile vatandaşlarımız bilgilendirilmelidir. Denetim sonuçları eksiksiz paylaşılmalıdır? dedi.
İktidarın ?kervan yolda dizilir? anlayışı ile enerji politikaları yürüttüğünü öne süren Akın, plansız ve programsız üretilen politikaların cefasını vatandaşların çektiğini, sefasını ise şirketlerin sürdüğünü söyledi.
Akın, ?İktidarın 13 termik santralle ilgili aldığı kararlar baştan sona vatandaşlarımızın mağduriyetine yol açıyor. Soma´da yaşananlar ortada! Buradaki mağduriyet için bugün değil yıllar öncesinden önlemler alınmalıydı. Ancak iktidar vatandaşı değil yandaşı düşünürse ortaya böyle garabet sonuçlar çıkar? diye konuştu.
CHP´li Ahmet Akın yılın ilk gününde iktidarın 2 bakanının 13 termik santralle ilgili yaptığı açıklamaları dikkatle dinlediklerini belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum´un yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı´na soru önergesi verdiklerini bildirdi.
Akın, soru önergesinde izin verilen termik santraller, geçici faaliyet belgesi alan termik santraller ve kısmen kapatılan termik santraller hakkında bilgiler vererek şu sorularına yanıt istedi: Baca gazı toz ve kükürt oksit filtreleri 08.06.2019´da yürürlüğe giren sınır değerleri karşılıyor mu? Her bir santralde şu anda ölçülen toz, kükürtdioksit ve azotoksit salım (emisyon) değerleri nedir? Çevre izni verilen 3 santralde çevre koruyucu yatırımlar henüz tamamlanmadığına göre, santraller güncel salım sınır değerlerini sağlamıyorsa, çalıştırılmalarına nasıl ve neden izin verilmiştir? Geçici faaliyet izin belgesi verilen santrallerde baca gazı toz ve kükürt oksit filtrelerinin iyileştirilmesi yatırımlarına henüz başlanılmadığına ve azot oksit azaltma konusunda önlem alındığı yönünde bilgi olmadığına ve bu yatırımların tamamlanması birkaç sene sürdüğüne göre, bu santraller güncel salım sınır değerlerini sağlamıyorsa, 6 ay geçerli geçici faaliyet belgesi nasıl verilmiştir? Bu santrallerin çalıştırılmalarına nasıl ve neden izin verilmiştir? Kısmi olarak durdurulan Soma B Termik Santrali herhangi bir çevre koruyucu yatırım yapılmaması ve yasal gereksinimleri karşılamamasına rağmen kış aylarında nasıl çalıştırılacaktır? Bu santralden konutların ısıtılması için yararlanıldığı bilinmektedir. Bu konuda önceden niçin önlem alınmamıştır?
Haber Merkezi