Bugün, 27 Nisan 2024 Cumartesi

Akın, şoför esnafına seslendi: AK Parti iktidarında yol biter zam bitmez

Akın, şoför esnafına seslendi: AK Parti iktidarında yol biter zam bitmez

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, İstanbul-İzmir arasında “Yollar Biter, Zamlar Bitmez” yazılı TIR’la gıda nakliyesi gerçekleştirdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, İstanbul-İzmir arasında “Yollar Biter, Zamlar Bitmez” yazılı TIR’la gıda nakliyesi gerçekleştirdi. 
CHP Milletvekili Akın “İstanbul’dan İzmir’e taşımacılık yapan bir TIR’ın ödediği köprü ve otoyol ücreti Aralık ayında 1.988 lira iken bugün yaklaşık % 20 artışla 2.367 liraya çıktı. Akaryakıt masrafı ise neredeyse % 52 artarak 1.890 liradan 2.882 liraya yükseldi. Yalnızca yol ve yakıt masrafı bile 50 günde bu kadar yükseliyorsa TIR ve kamyoncu esnafı ne yapsın? AK Parti iktidarında yollar bitiyor, zamlar bitmiyor. Nakliye maliyetlerindeki artış raf fiyatlarına da zam olarak yansıyor” değerlendirmesinde bulundu. 
CHP Milletvekilleri, TIR ve kamyoncu esnafın yaşadığı sorunlara dikkat çekmek amacıyla “Yol Biter; Zamlar Bitmez” yazılı bir TIR’la gıda ürünü nakliyesi yaptı. 
CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın ve Uşak Milletvekili Özkan Yalım’ın İstanbul-İzmir arasında TIR’la gerçekleştirdiği nakliyede, otoyol ve köprü ücretleri ile akaryakıt fiyatındaki artış nedeniyle maliyetlerin Aralık ayının başından bu yana yaklaşık % 35 oranında arttığı belirlendi. 
Akın, TIR ve kamyoncu esnafının yaşadığı sorunlar ve artan nakliye maliyetleri nedeniyle yükselen raf fiyatları konusunda şu bilgileri verdi: “Aralık ayının başından bu yana motorinin litre fiyatı 9 lira 31 kuruştan 14 lira 20 kuruşa çıktı. Başka bir deyişle yalnızca 50 gün içerisinde akaryakıt fiyatları % 52,5 oranında arttı. Aralık ayının başında İstanbul-İzmir arasında ortalama 1.890 lira tutarındaki akaryakıt ücreti bugün ortalama 2.882 liraya çıktı. Benzer bir şekilde benzinin litre fiyatı da Aralık ayının başında 9 lira 66 kuruştan bugün 13 lira 58 kuruşa çıktı. Buna göre benzine son 50 günde yaklaşık % 40 oranında zamlanmıştır. İstanbul Silivri’den yola çıkarak İzmir Bornova’ya gerçekleştirilen nakliye boyunca kullanılan otoyol ve köprü ücretleri de artış gösterdi. Nakliye güzergâhı boyunca gıda ürünü taşıyan 5. sınıf TIR; yap-işlet-devret kapsamında ücretli otoyolları kullanmak zorunda bırakılmaktadır. Kuzey Marmara Otoyolu üzerinden Osmangazi Köprüsü kullanarak İstanbul-İzmir Otoyolu üzerinden varış noktasına ulaşan TIR’ın otoyol ve köprü ücret maliyeti Aralık ayının başında 1.988 liradan yaklaşık % 20 artışla 2.367 liraya çıktı. Buna göre İstanbul-İzmir arasında nakliye yapan bir TIR’ın Aralık ayının başında yalnızca akaryakıt, otoyol ve köprü maliyeti ortalama 3.878 lira tutarındayken; bugün art arda gelen zamlar nedeniyle bu maliyet 5.249 liraya yükseldi. Başka bir deyişle yalnızca akaryakıt ile otoyol ve yol ücreti masrafı % 35 oranında artış gösterdi. Otoyol ve yakıt ücretinin yanı sıra vergi, bakım, Bağ-Kur prim ücreti, lastik fiyatları da dikkate alındığında söz konusu artış % 50’yi geçiyor.” 
Haber Merkezi



  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı