Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Akın´dan, Bakan Albayrak´a BOTAŞ ve zam soruları

Akın´dan, Bakan Albayrak´a BOTAŞ ve zam soruları

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye Varlık Fonu´na devredilen kamu iktisadi teşebbüsü BOTAŞ´ın ardı ardına yaptığı zamların gerekçeleri konusunda milletin doğru bilgilendirmediğini söyledi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye Varlık Fonu´na devredilen kamu iktisadi teşebbüsü BOTAŞ´ın ardı ardına yaptığı zamların gerekçeleri konusunda milletin doğru bilgilendirmediğini söyledi.
Akın, iktidarın doğalgaz ithalatı için yapılan antlaşmalar yüzünden BOTAŞ´ın elini kolunu bağladığını belirterek, ?Zamları kimse sahiplenmiyor, olan vatandaşa oluyor, zamların sahibi ve sorumlusu iktidar.? dedi.
Akın, BOTAŞ´ın da portföyünde bulunduğu Türkiye Varlık Fonu Başkanvekili ve Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak´a BOTAŞ ve doğalgaz zamlarını sordu.
BOTAŞ´ın elektrik üretim-dağıtım şirketlerinden alacaklarını tahsil edemediğini, borçlarının da arttığını, tüm bunlara istinaden doğalgazın Dünya ve Avrupa´da fiyatlarının artmamasına rağmen Türkiye´de fiyatı artırılarak satıldığını, vatandaşın doğalgaz satın alınan ülkelerle yapılan antlaşmalar nedeniyle kullanmadığı doğalgazın da parasını ödeme riski ile karşı karşıya kaldığını anlatan Akın, Bakan Albayrak´ın şu sorulara yanıt vermesini istedi:
BOTAŞ´ın borç ve alacakları ne kadar?
BOTAŞ´ın 2018 yılı ile 2019 yılının ilk 9 ayına ait kısa vadeli ve uzun vadeli olmak üzere toplam borcu ne kadardır? BOTAŞ´ın 2017 yılında bağlı ortaklarına hiç borcu bulunmazken 2018 yılı ile 2019 yılının ilk 9 ayı toplam borcu ne kadardır? BOTAŞ zarar etmediğine göre neden borçlanıyor? 2017 yılında BOTAŞ´ın ticari alacakları 4 milyar 945 milyon lira. 2018 yılı ile 2019 yılının ilk 9 ayı ticari alacaklarının toplamı ne kadardır? BOTAŞ tahsil edemediği alacakları yüzünden mi borçlanmaktadır? Önemli bir kredi-batık sorunu yaşayan elektrik üretim-dağıtım şirketlerinin BOTAŞ´a toplam borcu ne kadardır? BOTAŞ Avrupa ve Dünya gaz piyasasındaki düşüşlerden neden yararlanamamaktadır? Avrupa gaz piyasası petrol fiyatlarına bağlı değilken Türkiye´nin satın aldığı doğalgaz neden petrol fiyatlarına bağlı kılınmaktadır? Türkiye doğalgaz alımında neden uzun vadeli sözleşmeler yapmaktadır? Son bir yılda Dünya doğalgaz fiyatlarında düşüş yaşanırken Türkiye´de doğalgaz son bir yılda % 60, son 2 ayda da % 30´a varan oranlarda neden zamlandı?
Akın, doğalgaza yapılan zamların özellikle kış aylarında vatandaş tarafından daha çok hissedileceğini, 100 metrekarelik bir hanenin yıllık ortalama 1.220 liralık faturasının ortalama 1.720 liraya çıkacağını vurguladı.
Önergesinde ?Doğalgaz kullanımında vatandaşın tasarruf edecek olması nedeniyle yaşanacak doğalgaz tüketim düşüşü yeni bir risk ortaya koyacaktır. Çünkü iktidarınızın doğalgaz ithal edilen ülkelerle yaptığı anlaşmalar nedeniyle ?Al ya da öde´ hükümleri içermektedir? diyen Akın, Bakan Albayrak´ın ?Yani tüketilmeyen doğalgazın parasının da ödenmesi anlamına gelen bu riske karşı nasıl bir önlem alacaksınız? ?Al ya da öde? anlaşmanızın faturasını da mı vatandaşa çıkaracaksınız? Bu nedenle gelecek doğalgaz ve beraberinde elektrik zamlarını nasıl önleyeceksiniz?? sorularını yanıtlamasını istedi.
Haber Merkezi



  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı