Akova, yeni İş Güvenliği Kanununu meclise getirdi

Akova, yeni İş Güvenliği Kanununu meclise getirdi

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, yeni İş Güvenliği Kanunu eleştirip, yeteri kadar iş güvenliği uzmanı varmı? Sorusunu yöneltti.

CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, yeni İş Güvenliği Kanunu eleştirip, yeteri kadar iş güvenliği uzmanı varmı? Sorusunu yöneltti.
CHP Milletvekili Akova, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nun getirdiği yükümlülükleri işyerlerinin yerine getirebilmesi için mevcut koşulların yeterliliğini ve maddi külfeti TBMM gündemine taşıdı.
Akova, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için verdiği soru önergesinde şu hususları dile getirdi: "28339 Sayı ve 30/06/2012 tarihli İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu`nun bazı maddeleri yürürlüğe girmiş bulunmaktadır. Kanun "Kamu kurumları ile 50`den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren iki yıl sonra", "50`den az çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için yayımı tarihinden itibaren bir yıl sonra" yürürlüğe girecektir. Kanun kapsamına giren iş yerleri, ilgili vasıfları taşıyan iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, diğer sağlık personelinin yeteri sayıda olmadığını dile getirmektedirler. İş yerleri için risk değerlendirmesi yapılmayan her ay ilave ceza getirilmesi ve diğer cezalar, işyerleri için çok ağır bir mali yaptırımdır."
Akova, Çalışma Bakanına şu soruları yöneltti:
1. Risk değerlendirmesi yapılmayan her ay için uygulanacak ceza iş yerleri için ağır bir mali külfet getirmeyecek midir? 
2. Kanunun uygulanmasında yaşanacak her türlü gecikme için ayrı ayrı öngörülen cezalar, küçük bir işyerini kapanma noktasına getirmeyecek midir?
3. Kanunun istediği şekilde görev yapacak yeteri kadar iş güvenliği uzmanı var mıdır?
4. Şubat 2013 itibariyle iş güvenliği uzman sayısı kaç adettir?
5. İş güvenliği uzmanı çalıştırması gereken iş yeri adeti nedir?
6. Daha az işçi çalıştıran bir işyeri ile binlerce işçi çalıştıran işyerine aynı cezanın verilmesi adil bir yaklaşım mıdır? İşçi sayısına göre cezaların farklı düzeylerde uygulanması daha hakkaniyetli bir yaklaşım olmayacak mıdır?