CHP Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, zeytinlik sahaları uçakla ilaçlamanın önce yasaklanması sonra ise tekrar izin verilmesi sürecinde yaşanan sorunları öğrenmek için konuyu meclise getirdi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker tarafından yazılı olarak cevaplandırılması talebiyle soru önergesi veren Akova, önergesinde şu hususlara değindi: Balıkesir, 11 milyon 301 bin 245 adet zeytin ağaç varlığı ile ülkemizin önemli bir zeytin ve zeytinyağı üreticisidir. 2013 yılı itibariyle Balıkesir'de zeytin alanları toplamı 822 bin 273 dekardır. 2012 yılında zeytinliklerin uçakla ilaçlaması yasaklanınca, zeytine en büyük zararı veren zeytin sineği popülasyonundaki artış, verimi düşürmüştür. Bu nedenle 2014 yılı Mayıs ayında uçakla ilaçlamaya tekrar izin verilmiştir. Bu süreçte 2000 yılından 2012 yılına kadar zeytin sineği zararlısına karşı mücadele veren Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Birliği kapatılmıştır.
Akova, önergesinde şu sorulara yer verdi: Bakanlığınızdan bölgeye gelen üst düzey bürokratlar, uçakla ilaçlamanın yasaklanacağını dikte ettirince, konunun taraflarının bu yasaklamanın neden olacağı olumsuz sonuçları dile getirmelerini neden dikkate almamışlardır? Uçakla ilaçlamanın yasaklanmasının neden olduğu kalite ve verimlilik kayıplarından dolayı zarara uğrayan üreticilerin mağduriyeti nasıl giderilecektir? Uçakla ilaçlamanın yasaklanmasından sonra kapatılan Körfez Zeytin Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Birliği'nin kapatılmasının nedenleri nedir? Ürünlerin verimliği ve kalitesi için çok önemli bir görevi yerine getiren Birliğin tekrar açılması için ne gibi çalışmalar yapılması planlanmaktadır?