Bugün, 19 Nisan 2024 Cuma

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki: “İstanbul depremine askersiz yakalanırsak parça parça oluruz”

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki: “İstanbul depremine  askersiz yakalanırsak parça parça oluruz”

AKUT’un kurucusu Nasuh Mahruki, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depreminde ilk 24 saatin kaçırıldığını ve milletin, basiretsiz siyasilerin veremediği kararın bedelini ödediğini öne sürdü.

TUSGİD’in(Tunceli Sanayici ve Girişimciler Derneği) “Beklenen İstanbul Depremi” konulu etkinliğine katılan Mahruki, daha sonra CUMHURİYET gazetesinin sorularını da yanıtladı.
“Afette talimat beklenmez” diyen Mahruki, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Afet, kapasite yetersizliğidir. Türkiye, uluslararası yardım çağrısı yaptı ama kendi ordusunu sahaya çıkarmadı. Oysa Türk Silahlı Kuvvetleri, ülke genelinde 17 bölgede etkin bir güç. Afet için planları vardı eskiden. EMASYA vardı. DAFYAR(Doğal Afet Yardım) planları vardı. Bu planlarda her olası afetin planı bulunurdu. Ama bunları iptal ettiler. Türk Silahlı Kuvvetleri, orman yangınlarında bile sahaya çıkarılmadı. Sebebi, DAFYAR’ın iptali. Türk Silahlı Kuvvetleri zaten orada. 2. Ordu Komutanlığı oradaydı. 50 bin askerle sahaya çıksa farklı olurdu. Bu millet, başı sıkıştığında Mehmetçiği yanında bulurdu, bu kez geç buldu. Siyasi yanlışın faturasını millet ödedi. Geç çıkmanın sebebi konuşulacak ama biri hesap verecek. Hulusi Akar Bey, biz ‘asker yok’ derken, ‘3500 askerle sahadaydık’ dedi. Özgüvene ve sayıya bak! İlk 24 saati kaçırdık. Afetlerde en çok hayatı ilk gün ve bu saatlerde kurtarırsınız. Afette birinden talimat beklenmez. Birine bu kadar güç verirseniz, karşılığını alırsınız. Zehri şekere buluyorlar.”
Yabancı kurtarma ekiplerine de teşekkür eden Mahruki, “Türkiye’nin yetişmiş insanları var ama başkanlık sistemi, akıl ve bilimi çöpe attı. İmar affı da işin körükleyicisi oldu. Yetersiz ve liyakatsizler iş başında. Sayıştay’a göre AFAD’ın ne giren kaydı var, ne çıkan. Tekbir konusu ise çalışmaları olumsuz etkiledi. Özellikle yabancı ekipler motivasyonunu kaybetti. Beklenen İstanbul depremine askersiz yakalanırsak parça parça oluruz” dedi.
Haber Merkezi



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli