Tarih: 10.09.2013 00:00
ALTINOLUK'TAKİ DENİZKÖPÜKLERİ KORKUTTU
Edremit ilçesine bağlı Altınoluk Beldesi denizinde görülen Denizköpüklerine son günlerde değişen meteorolojik şatlar ile ani sıcaklık değişimlerinin neden olduğu ve Denizköpüklerinin Altınoluk Biyolojik Arıtma Tesisi ile bir ilgisi olmadığını, arıtmanın tam kapasite çalıştığını açıkladı.
Altınoluk Beldesi denizinde ve Ege Denizinde sıkça görülen Denizköpüklerinin köpük ve yağ tabakasına deniz suyundaki ani sıcaklık değişimlerinden dolayı denizde bulunan bitkisel organizmaların aşırı üremesinin sebep olduğu açıklayan Altınoluk Belediyesi Arıtma Tesisi Sorumlusu Biyolog Aycan Sarıkaya, konuyla ilgili Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Yeşim Büyükateş'in açıklaması konusunda bilgi verdi ve kıyılarda denize girilmesinde bir sakıncanın olmadığı belirtildi.
Jelimsi maddenin oluşumu sistemdeki mekanik dalgalanmaya (meteorolojik, deniz suyu sıcaklık-tuzluluk-yoğunluk değişimleri, akıntı sisteminin etkisi) bağlı olarak deniz suyu içerisindeki bitkisel organizmaların yoğun bir şekilde üremesi sonucu ortaya çıkan doğal bir oluşumdur. Sıcaklıklardaki ani değişimler, yağışlar nedeniyle sisteme tatlı su girdisi, oluşumu etkileyen faktörler arasındadır. Jelimsi maddenin oluşumuyla beraber, maddeye yapışan organik ve inorganik parçacıklar da kıvamı arttırmakta ve hem balıkçı ağlarına hem de teknelerin, botların motor ve pompa sistemlerine zarar vermektedir diyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Temel Bilimler Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yeşim Büyükateş, Bunun yanı sıra su kolonunda kurdele şeklinde oluşumlar meydana geldiğinden estetik açıdan da sorun oluşturmakta ve su sporları turizmini olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Şu anda oluşumun ne kadar süre devam edeceği hakkında kesin bir bilgimiz bulunmamakla beraber, özellikle ani sıcaklık değişimleri (sıcaklık artış veya azalışları) ve fırtınalı, yağışlı havalar sonrası durgun havalarda yoğunlaştığı bildirilebilir diye bilgi verdi. s Enver Dolgun
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —