Kyzikos Antik Kentinden çıkarılan tarihi mermerlerin, kireç kuyularına atılarak yakılıp eritildiği söylenen kireç kuyuları ortayı çıkarıldı.
Erdek İlçesi Düzler mevkiinde bulunan Kyzikos Antik Kenti`nin gün ışığına çıkması için 9 yıldır devam eden kazıların bu yıl ki bölümü 15 Eylül 2014 tarihinde sona eriyor.
Kazılarda tarihi mirasın yok edildiği kuyular tespit edildi
Bu sene ki kazılarda dünyanın 8. harikası olarak kabul edilen Hadrianus Tapınağı`nda büyük depremlerde yıkılan ve tarihe ışık tutacak mermerlerin yakılıp, kireç haline getirildiği 2 kireç kuyusu ortaya çıkarıldı.
Kazı çalışmalarını yürüten ekibin başkan yardımcısı Yardımcı Doçent Korkmaz Meral, tapınağın batı tarafında 2 tane kireç kuyusunun ortaya çıkarıldığını, bir tanesinin sağlam, diğerinin ise tahrip olduğunu, sağlam olanını yerinde bıraktıklarını belirtti.
Meral, “Bunlara baktığımız zaman ister istemez tapınak kalıntılarının neden bu kadar azaldığını görebiliyoruz” diyerek sitem etti.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen bu dönem kazıları, Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Doç. Dr. Nurettin Öztürk Başkanlığı`nda, bir Yardımcı Doçent Doktor, iki doktora, 2 yüksek lisans ve 25 lisans öğrencisi ile 20 işçiden oluşan bir ekip tarafından devam etti.
Hadrianus Tapınağı`nda, büyük depremler sırasında yıkılan ve tarihe ışık tutacak mermerlerin kireç haline getirildiği kuyuların Ortaçağ ve Cumhuriyet döneminde yapıldığını ifade eden Meral, Tapınağın batı tarafında 2 tane kireç kuyusu ortaya çıkarıldı. Bir tanesi sağlam olarak çıktı, diğeri ise tahrip olmuş. Sağlam olanını yerinde bıraktık. İçi toprak doluydu ve ağaç kökleri vardı. Yıkılmasın diye içini temizlemedik. Temizlersek duvarları yıkılır. Bu şekilde bıraktık ki en azında buraya gelenlerin sağlam olarak görmelerini istedik. Bunlara baktığımız zaman ister istemez tapınak kalıntılarının neden bu kadar azaldığını ve tahribatın boyutlarını görebiliyoruz bilgisi verdi.
Bugüne kadar yapılan kazılarda, 40 sütunu olan Hadrianus Tapınağı`ndan tek sütun başlığının ortaya çıkarılabildiğini vurgulayan Meral, “Bugüne kadar yaptığımız kazılarda daha çok sütun başlığı ortaya çıkması gerekirdi. Bu kadar büyük boyutlu yapıdan az sayıda kalıntı çıkması da ister istemez o dönemden itibaren tahribatın ne kadar üst düzeyde olduğunu gösteriyor. Zaten doğal tahribatlar var, depremler var ama bir de kireç ocağı şeklinde kullanılınca, ister istemez tapınaktan büyük miktarda malzemenin kaybolduğunu görebiliyoruz” dedi.
Meral, Kyzikos Antik Kenti`nde 9 yıldan bu yana sürdürülen kazılarda tapınağa ait mermer basamaklar, 3 giriş kapısı olan ve kilise olduğu tahmin edilen bir yapı, Pithos denilen küp şeklinde erzak deposu, 17 metre yüksekliğindeki sütunların, 2.25 metre çapındaki tamburları, tapınağa ait 105-85 ebadında mermer çatı kiremidi, frizler, içinde 10 kişinin hediyeleriyle birlikte gömülü olduğu bir lahit mezar, Roma dünyasının en büyük sütün başı, Kyzikos paraları, aslan başlı su olukları ve tapınağın 116 metre olan gerçek boyutu ortaya çıkarıldığını dile getirdi.