Tarih: 23.11.2017 16:48

Arap ülkelerine ?Marmara Mermeri?

Facebook Twitter Linked-in

Dünyadaki maden rezervinin yaklaşık yüzde 15´ini elinde bulunduran ve üç bin yıldır birçok ülkeye mermer gönderen Marmara ilçesindeki mermer rezervinde bu yıl en çok ihracat Arap ülkelerine yapıldı. Ortadoğu´da en çok ihracat yapılan ülke olan Suriye´nin yerini ise ülkede yaşanan iç savaş nedeniyle Ürdün aldı. Dünyanın pek çok ülkesine yıllardır mermer ihracatı gerçekleştirilen Marmara Adası´nın Saraylar Mahallesi´ndeki yaklaşık üç bin yıllık geçmişi bulunan mermer rezervi, blok mermer ve kırık mermer (mıcır) ürünleriyle dünya devi şirket ve işletmelerin gözde rezervi olma özelliğini hâlâ koruyor.
Marmara Büyükşehir Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, 29 mermer işletmesinin bulunduğu adadaki rezerv hakkında bilgiler vererek, ?2017 yılında, Marmara Adası´ndan 50 bin metre küp blok mermer, iskelelerimizden gemilere yüklenmiş. Bunun yüzde 80´i ihracata, yüzde 20´si de iç piyasadaki fabrikalarımıza gönderildi? dedi. 

Mermer ihracatının en çok Arap ülkelerine yapıldığını belirten Aksoy, Ortadoğu´da devam eden savaşın, bölgedeki ülkelere yapılan ihracatı da olumsuz etkilediğini açıkladı. Aksoy, ?İhracattaki en büyük müşterimiz, Suriye´ydi. Savaş başlamadan önce, günde yaklaşık 5 bin ile 15 bin metre küp arasında mermeri, Suriye´ye gönderiyorduk. Savaş olduktan sonra sektörde bir durulma ortaya çıktı. Ancak bugün, en büyük ihracat noktamız, Ürdün oldu. Kaliteli mermere ise en çok Çin ilgi gösteriyordu? diye konuştu.

Haber : İsmail Baki




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —