Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odalar Birliğine bağlı oda başkanları, bu yıl Didim`de Şoförler Odası Federasyonu`nun tesislerinde Başkanlar Kurulu toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan BESOB Başkanı Mesut Aşanel "Esnaf ve sanatkârlarımız istihdamın gizli kahramanlarıdır" dedi
Aşanel, Başkanlar Kurulundaki konuşmasına son haftalarda artan terör olaylarını kınayarak başladı. Esnaf teşkilatının Ahilik kültüründen geldiğinin altını çizen Başkan Aşanel ardarda gelen şehit haberleri ile sabrın tükendiğini, yüreklerin parçalandığını belirterek terörle mücadele için esnaf teşkilatının üzerine düşecek her türlü fedakarlığa hazır olduklarını vurguladı.
Aşanel, konuşmasının devamında şunları dile getirdi:
"Kanın olmadığı günlere hasret kaldık"
Esnaf teşkilatımız terörle mücadele için atılacak her adıma yürekten destek verecektir. Eli kanlı caniler Anadolu`da bin yıldır kardeşçe yaşayan insanlarımızı birbirine düşürmek için alçakça pusularını arttırmışlardır. Atılan her kurşun, atılan her bomba ile bin yıllık kardeşliğimiz tuzağa düşürülmek istenmekte ancak Türk Milleti bu tuzağa düşmeyerek, birlik ve beraberliğini kenetlenerek sürdürmektedir. Acının, ağıdın, kanın olmadığı günleri özlemekte ve de beklemekteyiz.
"Esnaf istihdamın gizli kahramanıdır"
Kısıtlı sermayesini, el emeğine, göz nuruna ve alın terine katık eden Esnaf ve Sanatkarlar, bir taraftan üretici, bir taraftan tüketici, bir taraftan işveren, bir taraftan emekçidir. Dolayısıyla Esnaf ve Sanatkarlar toplumun çimentosu ve mozaiğidir.
"55.347 üyemiz var"
Balıkesir Esnaf Ve Sanatkarlar Odaları Birliği Çatısı altında Faal 55.347 üye sayısı ve İl genelinde 86 Oda etrafında teşkilatlanmış, ilimizin sayısal olarak en büyük, teşkilat olarak en yaygın, en güçlü ve etkili, tek Meslek Kuruluşudur. Esnaf ve Sanatkar kesimi, son yıllarda küreselleşmenin olumsuz etkilerini yoğun şekilde yaşamakta olup, giderek artan bir biçimde geçim sıkıntısına düşmüştür. Esnaf ve Sanatkarları rahatlatacak radikal tedbirlere, acilen ihtiyaç vardır.
"Vergi yükü altında eziliyoruz"
Az kazanandan az, çok kazanandan çok, vergi alınması yerine, vergi gelirlerinin % 70`i dolaylı vergilerden sağlanmaktadır. Son yıllardaki yanlış vergi politikaları nedeniyle (doğrudan vergiler yerine dolaylı vergilere ağırlık verilmesi) dar gelirlilerle birlikte Esnaf ve Sanatkarları ağır vergi yükü altında ezmektedir. Bunun düzeltilmesi şarttır. Esnaf ve Sanatkarlar Gerçek Usulde vergi mükellefidirler. Vergi mevzuatında 2.sınıf Tacir olarak tanımlanmakta ve 2.sınıf Tacir olarak vergilendirilmektedirler. Vergi hukukunda Esnaf ve Sanatkarın ayrı vergilendirilmesi için yeni düzenleme yapılmalı, teşvik ve destekler sağlanmalıdır. Basit usulde vergilendirme sisteminin devamı, esnaf ve sanatkarlarımız için son derece önemlidir. 2008 Yılından beri uygulanan Asgari Geçim indirimi Esnaf ve Sanatkarlar için de uygulanmalıdır. BAĞ-KUR`lu Esnaf ve Sanatkarlarımızdan, emekli olduktan sonra tekrar ticari faaliyetine devam edenlerin zaten düşük olan emekli aylıklarından % 15 Sosyal Güvenlik Destek Primi olarak kesilmektedir.Bu kesintiye son verilmesi gerekmektedir.
-Yeni İşyeri açan Esnaf ve Sanatkara Fatura karşılığı, faizsiz, geri ödemeli, uygun vadeli, makine, ekipman ve demirbaş alımı için kredi verilerek yeni vergi mükellefleri yaratılmalıdır.
-Finans destekleri içerisinde KOSGEB kaynaklarının sunulması yararlı olmuştur.
-Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu, Kısaca Perakende sektörünün kurallarını belirleyecek olan kanun bir an önce çıkarılmalı, perakende sektörü disipline edilmelidir.
AVM`ler 75 iş kolunda zor şartlarda geçimlerini sağlamaya çalışan Esnaf ve Sanatkarları olumsuz yönde etkilemektedir.
Avm`lerin vahşi ve haksız rekabetini, Esnaf ve Sanatkarda yarattığı olumsuz durumları burada uzun uzun anlatmanın zaman kaybından öteye gidemeyeceği bilinciyle, AVM`lerin değişen Dünyanın bir gerçeği olduğu idraki içerisinde olarak, kurallar ve bir sistem içerisinde 75 değişik meslek grubuna olumsuz etkilerinin de değerlendirilerek, acilen AVM kanunu düzenlemesi yapılmalıdır.
Perakende sektörde AVM`ler nedeniyle oluşan haksız rekabetin önlenmesi için çıkarılacak yasada ana başlıklar olarak Çalışma kuralları, yeni işyeri açma şartları, çalışma süreleri çok net belirlenmelidir.