Asgari ücret yaşam maliyetine yetmiyor
Asgari ücret bekar bir işçinin yaşam maliyetinin 61'ini karşılıyor.
Bölge Haberleri
Yayın: 31 Mayıs 2014 - Cumartesi 00:00
Güncelleme: 31 Mayıs 2014 00:00
Asgari ücret yaşam maliyetine yetmiyor
Asgari ücret bekar bir işçinin yaşam maliyetinin % 61'ini karşılıyor.
Türk İş Balıkesir İl Temsilcisi Ahmet Demirer, Mayıs ayı açlık sınırı ve yoksulluk sınırı ile ilgili yaptığı açıklamada, yoksulların için için yandığını, mutfak enflasyonun zirvede olduğunu, dört kişilik ailenin açlık sınırının 1.158, yoksulluk sınırının 3.771 lira olduğunu belirtti.
Türkiye'de yoksulluk sorununun, başta çalışanlar olmak üzere toplumun önemli kesimini doğrudan etkilediğini belirten Demirer, işsiz ve gelirsiz olan kesimlerin yaşama şartları çeşitli sosyal yardım uygulamalarıyla kontrol altına alınmaya çalışıldığını, çalışanların yoksulluğu büyük ölçüde güvencesiz istihdam ve düşük gelir nedeniyle devam ettiğini kaydetti.
Ülkemizdeki hayat şartları karşısında yapılması gereken harcama ile ele geçen gelir arasındaki fark çalışan yoksulluğunun boyutunu ortaya koyduğunu söyleyen Demirer, asgari ücretli olarak çalışan bir işçinin eline ayda 846 lira geçerken, tek kişilik hane için yapılması gereken harcama tutarının 1.378,81 lira olarak hesaplandığını vurguladı.
Asgari ücretin bekar bir işçinin yaşama maliyetinin sadece % 61,36'sını karşılayabildiğini kaydeden Demirer Asgari ücretli bir çalışanın insanca yaşaması için gereken aylık ücret 532,81 lira eksiktir. Çoğu zaman tek işçinin geçim ücreti ile aile geçinmek durumunda kalmakta ve borçlanarak yaşamını sürdürmektedir. 2014 Mayıs ayı sonuçlarına göre 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı 1.157,55 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut kira, elektrik, su, yakıt, ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı yoksulluk sınırı ise 3.770,52 liradır” dedi.
Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler: 0
  • Cumartesi 10.2 ° / -1.3 ° false
  • Pazar 13.6 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.2 ° / 7.3 ° false
1

Çömez, Kapıdağ’daki çalışmalara katıldı

2

Büyükşehir Belediyesi Elif için seferber oldu

3

İş insanı Yukay'ın ölümüne ilişkin davada, Kıvanç Tatlıtuğ 'tanık' olarak dinlenecek

4

Sırra kadem basan Elif’in erkek arkadaşı, adli kontrolle serbest

5

BALIKESİR VALİSİ: SONAR CİHAZIYLA GÖLETTE YAPILAN ARAMADA DA İZE RASTLANMADI

6

Erkek arkadaşıyla tartıştığı kamptan ayrılan Elif'i 265 kişi arıyor

7

İş insanı Yukay'ın ölümüne ilişkin duruşmada gemi kaptanı: Hiçbir bir cisme çarpmadım