Tarih: 26.12.2013 00:00
Astsubaylar, TBMM Gündeminde
Burhaniye ilçesinde Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli tüm Astsubayların özlük haklarının verilmesi için Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, TBMM`de hem soru önergesi hem de araştırma önergesi vererek Astsubayların sorunlarını gündeme getirip, meclis araştırması istedi.
AKOVA, "ASTSUBAYLAR CİNNET GEÇİRMEKTEDİR"
Astsubayların uzun bir süredir çalışma ortamlarında yaşanan ciddi problemler, özlük haklarının yetersizliği, iş barışının, kariyer yapma olanaklarının olmayışı, çalışma hayatı boyunca yaşadıkları mobbing, meslek olarak ilerleme fırsatlarının verilmeyişi gibi sorunlarını dile getiren CHP Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, "Mobbing, baskı, ekonomik yetersizlikler, mesleki tatminsizlik ve gayri hukuki uygulamalar yüzünden Astsubaylar cinnet geçirmektedir. Kendilerine ve ailelerine zarar vermekte ve daha da kötüsü intihar etmektedirler" diye Astsubayların kronikleşen sorunlarını dile getirdi ve çözüm üretilmesini istedi.
"ASTSUBAYLAR, HUKUKİ AYIRIMCILIĞA TABİ OLUYORLAR"
Astsubaylar genel olarak; Türk Silahlı Kuvvetlerinde `Hukuki Ayırımcılığa` tabi oluyorlar. Askeri disiplin ve ceza yasalarının kendi üzerlerinde tatbiki için meslek yaşamının 4/4 lük süresi boyunca hep `Ast Durumunda` kaldıkları için tüm ceza ve aşağılamalara maruz kalıyorlar" diyen Balıkesir Milletvekili Ayşe Nedret Akova, "Astsubayların kanunla tanımlanmış görev ve sorumluluklarının olmadığı" bilgisini verdi.
Üst ve amirler her türlü keyfiyet altında bu sınıfa istediği görevi tevdi etmesine rağmen Personel Kanununda Rütbesine Tahsisleşen görevinin maaşını ve özlük hakkını alabildiklerini açıklayan Milletvekili Ayşe Nedret Akova, Bir Astsubay 18 yaşında da `Kısım Komutanı`, 48 yaşında da yine `Kısım Komutanı` olup dar bir statünün içine hapsedildiklerini söyledi.
"ASTSUBAYLAR 2. NCİ SINIF İNSAN SOSYOLOJİSİNE TABİ OLUYOR"
Astsubayların komutanlık temsilinin ne emretme, ne cezalandırma, ne sicil, ne de taltif yetkisi ve sorumluluğu olduğundan; hiç bir zaman komutanlık değerlendirme ve karar mekanizmalarının içinde olmamalarından; karargâh çalışmalarında ve bu çalışmaların içinde ne fikri ne de akli olarak düşüncelerini ifade de asla dikkate alınmamaları TSK için önemli bir kayıp olduğunu vurgulayan Milletvekili Nedret Akova, Astsubayların eş ve çocuklarının da sosyal ayırımcılığa ve ikinci sınıf insan sosyolojisine tabi edildiklerinden söz etti.
"Bir astsubayın subaylığa geçiş kontenjanı rakamsal olarak % 25 oranda olmasına rağmen ihtiyaç oranında diye bir geleneksel engel ile her yıl bu oranın % 5` ler seviyesindedir" diye bilgi veren Milletvekili Akova, Bir Astsubay Çavuşun daha 18 yaşında iken geleceğini görüp, hayatın ideallerine, hırs ve başarısına daha o yaşta yenik düştüğünü, verimliliğinin azaldığını belirtti.
"EMEKLİ ASTSUBAYLARIN MAAŞLARI ÇOK DÜŞÜK"
"Emekli Astsubayların maaşları çok düşük olduğundan dolayı, geçim sıkıntısı nedeniyle çalışma şartlarının çok zor olmasına rağmen ikinci işlerde çalışmaya devam etmek zorunda kaldıklarından dolayı çok ciddi sorunlar yaşamaktadırlar." Diye bilgi veren Milletvekili Akova, Astsubayların sorunlarına yönelik şimdiye kadar araştırma ve soruşturma komisyonu kurulmadığını, konu hükümet ve bakanlık gündemine alınmamasının önemli bir eksiklik olduğunu açıkladı.
"ASTSUBAY İNTİHARLARININ NEDENLERİ ARAŞTIRILSIN!"
"Ülkemizde Astsubay intiharlarının nedenlerinin ve gerçek boyutunun tespit edilmelidir. Astsubayların karşılaştıkları sorunların sosyolojik ve psikolojik olarak belirlenmesi gereklidir. Astsubayların yaşadıkları problemlerin incelenmesi; Astsubay intiharlarının önlenmesi, ilgili kişilere destek hizmeti sağlanması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi şarttır" diye uyarıda bulunan Akova, "Astsubayların yaşadıkları zorluklara çözüm üretilmesi şarttır" dedi. Balıkesir Milletvekili Akova, "Astsubayların çalışma ortamlarının ve özlük haklarının iyileştirilebilmesi için gerekli politikaların üretilmesi amacıyla bir Meclis araştırmasına ihtiyaç duyulmaktadır" dedi ve bu konuyu TBMM`si gündemine getireceğini söyledi. Enver Dolgun
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —