Bugün, 29 Mart 2024 Cuma

Ataol Behramoğlu beraat etti

Ataol Behramoğlu beraat etti

Cumhurbaşkanına hakaret suçuyla yargılanan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ataol Behramoğlu beraat etti.

Cumhurbaşkanına hakaret suçuyla yargılanan Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ataol Behramoğlu beraat etti.

HALK TV’de, Adalet ve Kalkınma Partili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik sözleri gerekçe gösterilerek, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan yargılanan yazar, şair ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ataol Behramoğlu hakkında beraat kararı verildi.

Seçim sonuçlarının açıklandığı 24 Haziran gecesi HALK TV’ye telefonla bağlanan Behramoğlu, “Erdoğan’ın ‘zafer konuşması’yla ilgili o konuşmayı tabii izledim. Bu bir çete reisinin konuşmasıdır. Bu bir darbecinin konuşmasıdır. Bu, demokratik seçimle iş başına gelmiş bir devlet adamının konuşması değildir” demişti.

RTÜK, Behramoğlu’nun bu sözleri nedeniyle HALK TV’ye ceza uygulamıştı.

KAFTANCIOĞLU’NDAN DESTEK

Bakırköy 37. Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmaya Ataol Behramoğlu katılırken, taraf avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da duruşma öncesinde mahkemeye gelerek Behramoğlu’na destek verdi.

“KİMSEYE HAKARET ETMİYORUM”

Savunma yapan Ataol Behramoğlu, “Karşınızda başka koşullarda olmak isterdim. Tuhaf bir durum. Yazılan ifadelerde muhalefete daha ağır eleştiri var orada. Burada kimseye hakaret etmiyorum. Dikta, emir demektir. Hakaret değil, bir siyasi terimdir. Suçlamaları kabul etmiyorum” dedi.

Behramoğlu’nun avukatı Ergün Özer ise mahkemeye yazılı savunma dilekçesi sunarak, Behramoğlu’nun sözlerinin ifade özgürlüğü kapsamında olduğunu belirterek, beraat istedi.

SAVCI BERAAT İSTEDİ

Duruşmada esasa ilişkin mütealasını açıklayan savcı, Behramoğlu’nun sözlerinin, Cumhurbaşkanı’nın onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olmadığını ve sözlemlerin niteliğinde bulunduğunu belirterek, Behramoğlu’nun beraata karar verilmesini talep etti.

Son savunması sorulan Ataol Behramoğlu, “Gerek duruşmaya katılan avukat gerekse dosyada adı geçen avukat Ahmet bey, dosyada hakaret oluşturduğu konusunda onlar bile somut bir durumdan bahsetmiyor. Beraatımı istiyorum” diye konuştu.

Mahkeme, Ataol Behramoğlu’nun üzerine atılı suçun unsurlarının oluşmadığını belirterek, beraatına karar verdi.

Kararın ardından kişisel Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Behramoğlu, “Asılsız, anlamsız suçlamadan aklanmam kadar sevinmemin yanı sıra karşımda

gerçek hukukçular görmeme çok sevindim. Ülkemden umudumu hiçbir zaman kesmedim” dedi.

İDDİANAME

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan iddianamede, Ataol Behramoğlu’nun, 13 Nisan 2020 tarihinde televizyon programına telefon bağlantısıyla katılarak, Behramoğlu’nun kullandığı ifadelerin Cumhurbaşkanı’nın onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte olduğu belirtildi.

İddianamede, Behramoğlu’nun, “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.

BEHRAMOĞLU, BANDIRMA’YA GELMİŞTİ

Ataol Behramoğlu, 24 Ocak’ta, Bandırma’ya gelerek, gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun katledilişinin 30’uncu yıldönümü dolayısıyla düzenlenen anma etkinliğine katılmıştı.

Bandırma Belediyesi’nin organize ettiği etkinlikte şiirler okuyan Behramoğlu, büyük ilgi görmüştü.



Anahtar Kelimeler: Ataol Behramoğlu beraat
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli