Tarih: 19.05.2018 13:56

Atatürk´ün şoförlerinden Edremit´li Çerkez Hüseyin

Facebook Twitter Linked-in

19 Mayıs 1919 tarihinde Mustafa Kemal Milli Mücadeleyi başlatmak için, Bandırma vapuruyla İstanbul´dan ayrılarak Samsun´a yola çıkmadan önce Çanakkale ve İstiklal Savaşı gazisi Atatürk´ün tam olarak güvenini sağlamış olan deneyimli kamyon şoförü Edremit´li Çerkez Hüseyin´i Samsun´a çağırır.
Çerkez Hüseyin, 19 Mayıs 1919 tarihinde askerlikteki komutanı Mustafa Kemal Paşayı Samsun Limanında karşılar.
Komutanı ile birlikte Kuva-yı Milliye teşkilatını ve Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunda Çerkez Hüseyin, Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün şoförü olarak yıllarca görev alır.
19 Mayıs 1919 Gazi Mustafa Kemal Paşa´nın Samsun´a geldiği gündür. Gazi Mustafa Kemal Paşa´nın Türk gençliğine armağanı olan Ulusal Bayram günümüzdür. Her yıl 19 Mayıs´ta Gençlik ve Spor Bayramımız yurdun her yanında spor gösterileri ve törenlerle kutlanır.
Balıkesir´in Edremit ilçesinden askerliği nedeniyle Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün şoförlüğünü yapan deneyimli kamyon şoförü Edremitli Çerkez Hüseyin yaşamını Atatürk´le birlikte milli mücadelenin içerisinde bulur.
O dönemlerde şoförlük bugünün ?Uzay Astronotları´ gibi çok önemli bir meslektir. Bu mesleğin içerisine güvenirlilik, konuşma yeteneği, çalışkanlık ve dürüst kişilik de girince önemli mevkilerde çalışabiliyordunuz.
Atatürk, o yıllarda yakınındaki disiplinli ama sevecen, her zaman şık ve bakımlı şoförleri seçermiş. Bu meslek bugünde böyledir ve geçerliliğini sürdürmektedir. Edremitli Çerkez Hüseyin Aga´da ki bu özelliklerin yanında Çanakkale ve İstiklal Savaşı gazisi olması da Atatürk´ün tam olarak güvenini sağlamasına neden olmuş.
Çanakkale ve İstiklal Savaşlarına katılan ama tüm Çanakkale ile Balıkesirli gazilerin izlediği yolu izleyip ?İstiklal Madalyası´nı almayı istemeyen Edremitli Çerkez Hüseyin, soyadı kanunu çıktığında soyadının yol arkadaşı anlamına gelen ?Atayoldaş´ olmasını istemiş ama olmayınca ?Akayoldaş´ olarak yazılmış.
Bugün Edremit´te yaşamlarını sürdüren torunları oto yedek Parça satıcıları Melih ve Semih kardeşler ?Akayoldaş´ soyadını gururla taşımaktadırlar.
Atatürk´le birlikte Edremit´li Çerkez Hüseyin, yaşamını milli mücadelenin içerisinde geçirirler ve Atatürk´ün ve Devletinin vermek istediği ?İstiklal Madalyası´nı almayı istemez.
Çanakkale ve İstiklal Savaşları gazisi Edremitli Çerkez Hüseyin Aga´nın İstiklal Madalyası yoktur.
Atatürk´ün şoförlüğünü yapan Edremitli Çerkez Hüseyin ile birlikte diğer bir şoförün adı da Hüseyin´dir. Atatürk, ?Ağırbaşlı, az ve öz konuşan Edremitli Çerkez Hüseyin´e ?Aga´ diyelim? der.
O günden sonra Edremitli Çerkez Hüseyin´in adı unutulur ve sadece ?Aga´ olarak anılır.
Atatürk´ün emrinde 8 şoför görev yapıyordu.
Atatürk´ün 1933 yılı Şoförü Seyfettin Yağız 6 yıl boyunca. Atatürk´ün en yakınında tarihe tanıklık eden makam şoförü Ahmet Fahri Uçar, diğer şoförler ise Abdullah, Sait, Remzi Birol, Abdullah öldükten sonra Remzi Efendi Baş şoför oldu. Ayrıca Rauf Kızılkaya, Niyazi adlı iki şoför daha vardı.
Atatürk´e Türk şoförleri hakkındaki değerli düşünceleriniz nedir? diye sorulduğunda, ?Türk şoförü en asil duygunun insanıdır? demiştir.
Çerkez Hüseyin Aga´nın oğlu eski Bedford marka Kamyon Şöforü Zekai Usta idi. Oto Yedek Parça satıcıları Melih ve Semih Akayoldaş kardeşlerin babası Zekai Usta´nın Bedford kamyonunun alnında da ?AGA? yazardı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —