Edremit İlçesi`ne bağlı Kızılkeçili Köyünde kullanılmayan okul binası üretim atölyesine dönüştürüldü.
Kuruluşu 1400`lü yıllara dayanan, 850 yıllık Anıt Çınar Ağacının bulunduğu 4 bin nüfuslu yeşil ve su zengini turizm yöresi Kızılkeçili Köyü`ndeki kullanılmayan tarihi ilkokul binası beş kadın öncülüğünde, Kadın, Kültür ve Sanat Evine dönüştürülerek köy kadınlarına `Üretim Atölyesi` oldu.
Kadın Kültür ve Sanat Evi`nde üretilen hediyelik eşyalar ile organik gıda üretimleri, köye gelen tatilcilere satışına başlanması sonrası ilk olarak köylerinde okuyan 18 öğrenciye giyim ve eğitim malzemesi yardımında bulunuldu.
Köyde organik pazar kuruluyor
Kızılkeçili Köyünde yaşayan Emekli Hemşire Hülya Korkut, Hatice Akçakoca, Tecriye Şentürk, Süheyla Akçakoca ile Kızılkeçili Köyü doğumlu Fransa`dan emekli Emine Aysan, yıllar önce mezun oldukları tarihi ilkokul binasının boş kalıp yıkılmasına engel olmak amacı ile okul binasının "Kadın, Kültür ve Sanat Evi`ne dönüştürülerek üretim atölyesi kurularak organik üretime başladıklarını dile getirdiler.
Kızılkeçili Köyü Muhtarı Ali Deveci ile birlikte tarihi ilkokul binası tadilattan geçiren köy halkı, 2012 yılında "Kadın Kültür ve Sanat Evi" haline getirdikleri köyde, tüm köy kadınlarını üretime dahil ederek ev ekonomilerine destek sağlamalarını hedeflediklerini bildirdi.
Köyde doğal ortamda yetiştirilen domates ve biber salçası yanı sıra köy tarhanası, erişte, zeytin ve zeytinyağı gibi ürünler satışa sunuluyor.
Halk Eğitim Merkezinde eğitim görmüşler
Bir yıl önce Edremit Halk Eğitim Merkezi (EHEM) tarafından açılan Bilgisayar, Kırkyama, Ahşap Boyama, Boncuk Nakışı ve Halk Oyunları dallarında 6 farklı kursta 70 köy kadınının eğitim aldığını açıklayan Emekli Hemşire Hülya Korkut, Kızılkeçili Köyü muhtarı Ali Deveci ile EHEM Müdürü İsmail Damar`a teşekkür etti.
Anadolu`da ilgisizlik ve bakımsızlıktan yıkılan Osmanlı dönemine ait okul binalarının aksine köydeki okul binasını "Kadın, Kültür ve Sanat Evi" haline getirdiklerini açıklayan Hülya Korkut, "Kızılkeçili kadınları olarak mezun olduğumuz tarihi ilkokul binasının gönüllü bekçileri olduk ve tekrar eğitimin hizmetine verdik. Amacımız köyümüzün tarihi zenginliklerine sahip çıkmak ve üretimlerimizle yörük kültürümüzü yeni kuşaklara aktarmak olacaktır." dedi.
2013/2014 eğitim-öğretim döneminde Kızılkeçili İlk ve Ortaokulunda 185 öğrencinin öğrenime devam ettiğini kaydeden Sanat Evi Kurucuları, ihtiyaç sahibi 18 öğrenciye buldukları bir sponsor yardımı ile ayni yardımın yapılmasını sağladıklarını sözlerine ekledi.