Tarih: 18.05.2022 14:32

“Avni Kocaman Deniz Bilim Derneği” açıldı

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nin “H. Avni Kocaman Deniz Bilim Merkezi” törenle açıldı.
Edincik altındaki bölgenin sahilinde gerçekleşen açılış törenine Bandırma Kaymakamı Engin Aksakal, Bandırma 6. Ana Jet Üssü ve Garnizon Komutanı Hava Tuğgeneral Selahattin Akalp, Bandırma Belediye Başkan Vekili A. Levent Coşkun, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, Manyas Kaymakamı Koray Çelik, Erdek Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Refik Levent Tezcan, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Alpaslan Kaplan, Marmara Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, Bandırma Cumhuriyet Başsavcısı Cüneyt Daşdan, Bandırma Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı ve Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Tarakçı, Bandırma Jandarma Komutanı Jandarma Binbaşı Mahir Mavi, Marmara Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Saadettin Çay, bilim merkezinin yapımının sponsorluğunu gerçekleştiren Kocaman Balıkçılık Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, şirketin kurucusu, merhum Avni Kocaman’ın eşi Yücel Kocaman ve Kocaman ailesi, üniversite öğretim üyeleri, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat, Bandırma Ticaret Borsası Meclis Başkanı İsmail Tunçbilek, Genel sekreter Ertunç İşbay, öğrenciler, İDA Ana Okulu öğrencileri ve kalabalık bir konuk topluluğu katıldı.
DEKAN SARI KONUŞUYOR
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Eğitim ve Uygulama Yerleşkesi’nde, Denizcilik ve Balıkçılık Müzesi ile Marmara Deniz Akvaryumu’nun da bulunduğu Deniz Bilim Merkezi’nin açılış töreninde ilk konuşmayı Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı yaptı.
Deniz Bilim Merkezi’nin bugüne gelmesinin serüveninin üç yılı kapsadığına dikkati çeken Sarı, söz konusu yerleşke için üniversiteye kullanım hakkı verilmesi için alınan izinlerin sürecini açıkladı. Bu yerleşke içinde yer alan birimlerle deniz kültürünü yaşatmayı amaçladıklarını belirten Sarı, şunları söyledi:
“Ülkemizde halen TÜBİTAK ve Büyükşehir Belediyeleri işbirliğiyle ortaklaşa yapılan 35 bilim merkezi var ama hiçbirinde Deniz Bilimleri Merkezi yok. Bu bilim merkezimizde bulunan akvaryum ve müze ile denizi en iyi şekilde anlatmaya çalışacağız. Bu yerleşkedeki Deniz Bilim Merkezi’ni bizlere kazandıran Osman Kocaman ve ailesine çok teşekkür ediyorum. Bu yatırım fakültemiz için çok değerli. Bu yerleşkenin bin 200 metre karelik kapalı alanı var. Önümüzdeki dönemde daha da gelişeceğini düşünüyorum. Yine bu yerleşkeye
Bandırma ve yöresinden de çok değerli katkılar sağlandı. Örneğin Marmara Adalar Belediye Başkanı Süleyman Aksoy, 13 tır mermer gönderdi. KALE Grubu, dizayn sırasında büyük katkılar verdi. Bu Bilim Merkezi’ni buruk bir şekilde açıyoruz. Keşke Avni Kocaman da aramızda bulunarak törenimize katılabilseydi. Onu rahmetle anıyoruz.”
Denizlerimizi çok kötü kullandığımızın altını çizen Sarı, şu değerlendirmede bulundu:
“Yıllardır Marmara Denizi’ni atık çukuru olarak kullanıyoruz. Bunun sonucu olarak geçen yıl müsilaj, Marmara Denizi’ni çok etkiledi. Daha sonra ilgili Bakanlıkça Marmara Denizi eylem planı hazırlandı. Uyulması gereken önlemler açıklandı. Ama Marmara Denizi’ne giden atık yükü azalmadı. Yeni bir müsilaj yaşanabilir mi? Bilimsel veriler, olabileceğini gösteriyor. Şu anda deniz altında biriken müsilaj yok. Ancak geçen yıl kadar olmasa bile sıcaklıklar artınca, Marmara Denizi’nde yine müsilajla karşılaşabiliriz. Denizlerimize yardım etmek zorundayız. Açıklanan eylem planı üç yıllık zamanı kapsıyor ama denizin artık bekleyecek zamanı kalmadı.”
Sarı, Deniz Bilim Merkezi’nin yapımının sponsorluğunu üstlenme önerisinin kendilerine Osman Kocaman tarafından geldiğini sözlerine ekledi.
OSMAN KOCAMAN KÜRSÜDE
Merhum babası Avni Kocaman adına Deniz Bilim Merkezi’nin yapımının sponsorluğunu üstlenen Kocaman Balıkçılık İhracat ve İthalat Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, böyle bir Deniz Bilim Merkezi’nin Bandırma’ya kazandırılmasının babasının hayali olduğuna dikkati çekerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Babam, eğitim-öğretime büyük önem verirdi. Balıkçılığın da bilinçli yapılmasından yanaydı. Ancak ülkemizde balıkçılık ne yazık ki, eğitimden, bilinçli olmaktan nasibini alamadı. Kimse alınmasın ama özellikle genç balıkçılar, işleriyle ilgili olarak eğitimden uzak. Sürdürülebilir bir balıkçılık ve balık çeşitliliğinin artması için artık eğitimli balıkçılar yetiştirmek zorundayız. İsterim ki, balıkçılar gerekli eğitimden geçirilip, başarılı olanlara sertifika verilerek mesleği yapmaya zorunlu olsalar. Biz, şirket olarak ahlaki sorumluluk içinde çalışıyoruz. Bu bölge 36 dönümü kapsıyor. Bundan sonra da bu yerleşkenin gelişmesi için desteğimiz sürecek.”
REKTÖR KONUŞUYOR
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Özdemir de konuşmasına, Türkiye’nin önde gelen Denizcilik Fakülteleri arasında bulunduklarını vurgulayarak başladı. Fakültelerinin çağdaş bir alt yapısı bulunduğunun altını çizen Özdemir, şöyle konuştu:
“Bu Bilim Merkezimiz bünyesi altında konunun ilgililerine eğitim ve sertifika da vereceğiz. Erdek’teki Meslek Yüksek Okulumuz gibi bu yerleşkemiz de deniz
kıyısında yer alıyor. Bu yerleşkede müze ve akvaryumun yanı sıra su sporları yapacağımız bir alan da bulunuyor. Bu bilim merkezini üniversitemize kazandıran Osman Kocaman ve ailesine teşekkür ediyorum. Henüz yedi yaşındayız ama Türkiye çapında tercih edilen bir üniversite konumuna geldik. Birçok öğretim üyesi bizimle çalışmak için başvuruyor. 18 bin öğrencimiz, 900 personelimiz var.”
Deniz Bilim Merkezi’nin yapımının sponsorluğunu üstlenen Osman Kocaman ve ailesinin yanı sıra merkezin yapımına destek sağlayan kişi ve kuruluşların plaketlerinin verilmesinin ardından açılış kurdelesi Kocaman ailesi ve üst düzey protokol tarafından kesildi. Ardından yerleşkede yer alan bölümler gezildi.
Törenin sonunda Denizcilik Meslek Yüksek Okulu Su altı Teknolojileri Programı birinci sınıf öğrencileri, denize dalarak, 25 metre karelik Türk bayrağını su yüzüne çıkararak bir gösteri sundular. Aynı programın ikinci sınıf öğrencileri ise denizin dibine günün anısına bir mermer bloğu bıraktılar.
Haber : Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —