Tarih: 30.06.2022 00:53

Avşa’dan değerlendirme

Facebook Twitter Linked-in

YÜciTA Coğrafi İşaretler Ağı Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, “Avşa Ada Karası Üzümü ve Şarabı” konusunda Avşa’da gerçekleşen çalıştayda yaptığı konuşmada, “Dünya ve Avrupa Birliği’nde bağcılık ve şarap üreticiliğini anlattı.
Dünyada, “coğrafi işaretler” konusunda şarabın özel bir yeri bulunduğuna, Türkiye için şarap konusunda ilk “coğrafi” işaret talebinin Avşa Ada Karası üzümü şarabı için yapıldığına işaret eden Tekelioğlu, şöyle konuştu: 
 “Şarap kültürü özellikle Fransa’da çok önemli. Avrupa’da, şarap üretimi için bağlık alanlar sürekli artıyor. Türkiye’de ise bağ alanları azalıyor. Şarap üretimi için bağlık alanlarda İtalya birinci durumda. Bu ülkeyi İspanya, ABD ve Arjantin izliyor. Fransa ve Amerika, dünyada şarabı en çok tüketen iki ülke. Amerika’da en çok Vatikan’da şarap tüketiliyor. Dünyada, 111 milyar dolarlık şarap pazarı bulunuyor. Şarap tüketiminde ilk iki arasında yer alan Fransa, ihracatta da birinci.”
CANDAR: “TÜRKİYE ŞARAPÇILIĞI UNUTTU”
Çalıştayda konuşan Tekirdağ Bağcılık ve Araştırma Enstitüsü görevlisi Dr. Serkan Candar ise üzüm ve şarabın birbirinden ayrılmazlığına değindi. Candar, üzüm yetiştiriciliği ve şarap konusunda köklü bir kültüre sahip olmamıza dikkati çekerek, “Ancak, son dönemlerde şarap kültürüne yabancılaştık. Türkiye, şarapçılığı unuttu. Bağ alanlarımız kontrol altında değil. Tabii ki şarabın vergisi de yüksek” dedi.
Dr. Serkan Candar, Türkiye’deki bağ alanları açısından Manisa’nın birinci olduğuna işaret ederek, Marmara Bölgesi’nde ise şaraplık bağlar açısından Çanakkale ve Tekirdağ’ın önde geldiğini belirtti.
Candar, “Türkiye’de, ne yazık ki bağcılık ve şarapçılık için özel politikamız yok. Avşa şarabı çok önemli ve üzerinde mutlaka çalışılmalı” dedi.
İKİ BAŞVURU DA YAPILDI
Öte yandan, daha önce “Avşa Ada Karası Üzümü” konusunda “coğrafi işaret” başvurusunun Türkiye Patent Kurumu’na yapılmasının ardından, şarap için de başvuru gerçekleştirildi.
Çalıştayda konuşan “Adres Patent” yetkilisi ve YÜciTA üyesi Derya Kılıç, “Gerek Avşa Ada Karası Üzümü ve gerekse şarabı için coğrafi işaret başvurularımızı örnek bir model oluşturacak şekilde yaptık. Bu iki ürün için de yıl sonuna dek tescil alacağımızı düşünüyorum” dedi.
Haber : Önder Balıkçı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —