Tarih: 19.12.2013 00:00

Avuç içi kimlik tanıma neler getirecek?

Facebook Twitter Linked-in

Özel Sağlık Kuruluşları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fatih Özkul, Bursada Bugün`e yaptığı açıklamada, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)`nın 1 Aralık 2013 itibariyle `damar izi kimlik tanıma sistemine` geçildiğini, özel sağlık kurumuna gelen hastaların avuç içi tanıma yaptırmadan muayene olamayacağını söyledi.
SİSTEM SUİSTİMALLERİ ÖNLEMEK İÇİN
Bu sistem ile suiistimallerin önlenmesinin amaçlandığını ifade eden Özkul, "Başka birinin kimliğiyle ameliyat, muayene ya da tetkiklerini SGK`lı olmayanlar da yaptırıyordu. Bu yönde birçok duyumlar alıyorduk. SGK da, bu suiistimallerin önüne geçmek için böyle bir uygulamaya girdi. 1 Aralık itibariyle geçilen sistemde hastalar, özel hastanelere geldiklerinde avuç içini cihaza tanıyor. Sistem bizim avuç içini tanıyor. Herkesin avuç içindeki damar izi farklı. Sistem bunun tanımladıktan sonra bir dahaki sefere hastaneye gelindiğinde 10 saniyelik bir okutma işlemi yapıldıktan sonra bilgiler direk bilgisayara düşüyor. böylelikle hem bilgilerimiz korunmuş oluyor, hem de bizim adımıza başkaları sağlık hizmeti almamış oluyor" dedi.
1 ARALIK 2013 SON DEĞİL!
Bu sistemin aslında SGK`lıları korumaya yönelik bir sistem olduğuna dikkat çeken Dr. Fatih Özkul, "Damar izi kimlik tanıma sistemine 1 Aralık itibariyle geçildiği için insanlar 1 Aralık son gibi algılıyorlar. Hastalarımız istedikleri vakit özel bir hastaneye geldiklerinde 2-3 dakikalık ilk işlemde avuç içini tanıtacak, ondan sonra sağlık hizmetini alabilecek. Bundan sonra hangi özel sağlık kurumuna giderse gitsin 10 saniyelik bir okutma işleminin ardından sağlık hizmetinden yararlanabilecek" diye konuştu.
HASTALAR KESİNLİKLE FİŞLENMİYOR
Sosyal medyada `Hastalar avuç içi tanıma sistemiyle fişleniyor` şeklinde söylentilere de açıklık getiren Özkul, "İnsanlarımız son zamanda fişlenme olunca endişe ediyorlar. Bu fişlenmeden ayrı bir şey. Parmak izi gibi değil. Bizim parmak izimizi her yere bırakabiliriz ancak bu avuç içi damar izi. Bunu sadece sistem okuyabiliyor. Yani avuç içi damar izini başka bir yerde bırakma gibi bir şansımız yok. Bu fişlenmeye yol açabilecek bir şey değil. Burada sadece bizim kimlik bilgilerimiz var. Fişlenmeye mahal verecek bir durum değil. Bu açıdan insanlarımız rahat olsun. Zaten devlet kontrolünde, şifreli olarak korunuyor" şeklinde konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —