Ayçiçeğine inat yerli üretim zeytinyağı fiyatını koruyor

Ayçiçeğine inat yerli üretim zeytinyağı fiyatını koruyor

Savaş nedeniyle arz dengesi bozulan ve fiyatları yükselen sıvı yağlara inat yerli üretim zeytinyağı fiyatını korumaya devam ediyor.

Savaş nedeniyle arz dengesi bozulan ve fiyatları yükselen sıvı yağlara inat yerli üretim zeytinyağı fiyatını korumaya devam ediyor. 
Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan “Özellikle savaş yıllarında milli ürünler çok daha öne çıkıyor” dedi. 
UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mustafa Tan, zeytinyağının önemli bir değer olduğuna değinerek, “Dünyanın sıvı yağlar bakımından en değerli ürünü zeytinyağıdır. Yıllardan beri biz bunu savunuyoruz. Esasında sıvı yağların tamamının zeytinyağı olması için mücadele ediyoruz. Türkiye'de büyük alanların zeytincilik ile donatılmasını arzu ediyoruz.” dedi. 
Arz noksanlığının sıvı yağların fiyatlarında artışa neden olduğuna vurgu yapan Dr. Tan, “Şu an tabii ki diğer bitkisel yağlarda bir sıkıntı var. Arz noksanlığı, daha doğrusu piyasada bir kıtlık başladı. Tabi ki savaş nedeniyle. Hem Ukrayna, hem de Rusya'dan kaynaklı. Bu durumda elimizde milli ürünümüz olan zeytin ve zeytinyağı var. Bu sektörün ne kadar önemli olduğunu, bu kutsal ağacın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha bize gösteriyor. Özellikle savaş yıllarında milli ürünler çok daha öne çıkıyor.” diye konuştu. 
Türkiye'de yeteri kadar yerli üretim zeytinyağı stokunun depolarda olduğunu hatırlatan Dr. Tan, “Şu anda ayçiçek yağı ve diğer yağların inanılmaz bir artışı söz konusu. Dolayısı ile zeytinyağı stoklarımız bizim yeterince var. Bu da bizim bir şansımız. Bu yıl yaklaşık 235 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldı ve bu artık ağaçta değil ambarda. Yani tamamlanmış oldu bu rekolte. Geçen seneden devir stok ile 270-280 bin ton civarında elimizde sadece zeytinyağı var ki bunun prina yağları diğer zeytini de sayarsak, belki zeytinde de dönebilir. Çünkü sofralık zeytin rekoltemiz oldukça yüksek. Diğer bitkisel yağlardaki sıkıntıyla belki sofralık zeytinden zeytinyağına dönüş de olabilir. Bizim bilançomuza baktığımızda ortalama iç tüketimimizin 2 kilogram kişi başına olduğuna göre 160 bin - 170 bin ton civarındadır. Bundan 110 bin ton bir fazlalık oluyor. İhracatımız da normalde en fazla 70 bin ton. Son dört yılın ortalaması 50 bin tondur.” şeklinde konuştu. 
Hem iç piyasaya, hem de dış piyasalara zeytinyağı stokunun cevap verebileceğini kaydeden Dr. Mustafa Tan, “Dolayısı ile hem iç piyasadaki tüketime hem de ihracata yetecek kadar zeytinyağı mevcuttur. Ama bitkisel yağ açığını kapatabilir mi? Türkiye'nin bitkisel yağ açığı büyüktür. 2 milyon ton civarında bitkisel yağ ihtiyacı vardır. Dolayısı ile bu bitkisel yağların da ülkemizde üretilmesinin önemini bir kez daha kavramış oluyoruz.” dedi. 
Savaş nedeniyle oluşan arz eksikliğinden artan sıvı yağ fiyatlarından sonra fiyatı sabit kalan zeytinyağına ilginin arttığını ifade eden Tan “Diğer yağlardaki bu açık zeytinyağındaki tüketimi de artıracağı kanaatindeyim. Diğer bitkisel yağların az oluşu zeytinyağına olan mevcut olan talebi daha fazlalaştırdı. Önümüzdeki günlerde bunun daha da artacağını görüyoruz. Tabi ki dünyada da bu kıtlık varsa zeytinyağı ve ayçiçek arasındaki parite bire üçtür. Bazı yıllar iki buçuk oluyor ons baritesi gibi. Şu anda görülmemiş bir şekilde diğer bitkisel yağların fiyatları arttı. Zeytinyağı üreticileri şu anda bu artışı yapmadılar." diye konuştu. 
Haber Merkezi