Bugün, 20 Nisan 2024 Cumartesi

Aytekin, ‘ÇED gerekli değildir’ kararına tepki gösterdi

Aytekin, ‘ÇED gerekli değildir’ kararına tepki gösterdi

Ayvalık İlçesi kırsal Karaayıt Mahallesi’nde bir yılda iki kere pasa sahası çöken madenin yeni alanı için tüm uyarı ve tepkilere rağmen “ÇED gerekli değildir” kararı verildi.

Ayvalık İlçesi kırsal Karaayıt Mahallesi’nde bir yılda iki kere pasa sahası çöken madenin yeni alanı için tüm uyarı ve tepkilere rağmen “ÇED gerekli değildir” kararı verildi. 
Bu karara tepki gösteren CHP Balıkesir Milletvekili Ensar Aytekin, bu kararı katliama ortak olma kararı olarak değerlendirdi. 
Aytekin, konuya ilişkin açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Geçtiğimiz yıl, pasa havuzu çöken ve yerinde inceleyip gündeme taşıdığımız Ayvalık’taki maden işletmesinin skandalları bitmek bilmiyor. Yerleşim yerine 1500 metre mesafede olması gereken pasa alanları, bu işletme için 500 metre ile sınırlı. Dolayısıyla kırsal mahallede yaşayan vatandaş, ağır metalden doğrudan etkileniyor. Konuyu gündeme getirdikten sonra, çeşitli yasal girişimlerde de bulunuldu. Şirket, işletmenin ÇED yönetmeliği öncesinde yapıldığını gerekçe gösteriyor. Adeta ‘mahalleyi başka yere taşıyın’ deme cüretini kendinde bulabilen şirket, sunulan kolaylıklar nedeniyle rahatça hareket ediyor. Oysa kendileri de biliyor ki, bugün böylesi bir işletmeye bu şartlar altında ruhsat falan verilemez. Burada yaşanan sızıntı MADRA barajına ardından Altınova’dan Dikili’ye uzanıyor. Yöredeki tarımı zehirliyor, insanları mağdur ediyor. Konu mahkemeye taşındığında, nasıl oluyorsa mahkeme de Danıştay da şirketi haklı bulup, davayı reddediyor. Bu katliam yargı eliyle de onaylanmış oluyor. Şirketin son adımı ise tesise patlatma ünitesi eklemesi. Bölgenin zeminindeki yumuşama yüzünden fazla biriktirmeyle birlikte aşırı yağışta pasa havuzu çökmüştü. Şimdi şirket, alanda yaptığı katliamı yetersiz görmüş olacak ki patlatma ünitesi de eklemek istiyor. Konu Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na intikal ediyor. Bakanlık, patlatma için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı veriyor. Yani ‘gidin, doğayı zehirlemeye devam edin, sahayı da patlatın.’ diyor. Böyle bir aymazlık görülmemiştir. Bu kararı vermek yaşanacak katliama ortak olmak demektir. İktidar için Kazdağları, Madra, Cerattepe, Muğla fark etmiyor. Birileri Ankara’da masa başında oturuyor ve söz konusu bölgelerdeki katliamları tek tek onaylıyor. Bir kez daha söylüyoruz, kazanacağınız para, kaybedeceğiniz geleceği kurtarmaz. Bu kararlar, bu dönemin yarattığı bürokratların, hakimlerinin utanç kolyesi olarak boyunlarında duruyor. Vatandaş ise yaşamak için mevzuat ve şirketler arasında sıkışıp kalıyor. Bu kararlara susmak, vicdanın sağır olmasından başka bir şey değildir.” 
Haber Merkezi



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false