Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

Ayvalık için çok önemli tarihi toplantı başladı

Ayvalık için çok önemli tarihi toplantı başladı

Ayvalık İlçesi´nin, dünya mirası alanı olması için yönetim planı hazırlıklarına başlandı. UNESCO Dünya Miras listesine ?Endüstriyel Peyzaj´ başlığı ile aday olan Ayvalık´ın, listede kalıcı olması için çalışmalar devam ediyor.

Ayvalık Alan Yönetimi Planı oluşturmak için Boğaziçi Otel´de düzenlenen toplantıda, UNESCO Dünya Mirası listesi hedeflerini açıklayan Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ?Geçmişimizden gelen mirası geleceğe nasıl düzgün, daha profesyonelce taşırız konusunu UNESCO kılıfı ile yapacağız? dedi.
Ayvalık Belediyesi ile ortak yürütülen çalışma için Ayvalık´a gelen Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü Dünya Miras Alanları Şube uzmanları kentte inceleme yaptı.
Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer ile Paşa Limanı´nda bir araya gelen bakanlık heyeti, İlçe Turizm Danışma Büro Müdürü Yasemin Gençer, Belediye İmar Müdürü Murat Güler, UNESCO Alan Birimi Sorumlusu Yalın Tüzmen, Mimar Şenay Karabulut, Zeytin Çekirdekleri Proje Koordinatörü Gül Gürsoy, ODTÜ Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Tarihi Kültürel Miras Şube Müdürü Koray Karabulut ve mimar İlknur Karabulut´un da katıldığı görüşme sonrası Şeytan Sofrası, Ayvalık Kentsel Sit alanı, Cunda Adası, Küçükköy ve zeytinlik alanlardaki gezi-inceleme çalışmasını tamamladı.
Daha önce hazırlanmış olan üst ölçekli planların, alanın yönetiminde nasıl kullanılabileceğine dair bir yol haritası oluşturan ve alandaki yetki/sorumluluk sahibi kurum/kuruşlar ile alanın kullanıcılarının bir arada aldıkları ortak kararları yansıtacak şekilde, alanın kullanımı ve korumasına yönelik ortak akılı´ oluşturan alan yönetim planı için ilk adım atıldı.
Alan yönetimi plan taslağı hazırlamak üzere kente gelen bakanlık heyeti, merkezi ve yerel yönetim ile alan yönetim sınırlarının belirlenmesinde teknik görüş verebilecek kurum ve kişilerin katıldığı bir toplantı düzenledi.
Toplantı öncesi yaptığı konuşmada, hedefin ?UNESCO Dünya Mirası listesinde kalıcı olmak´ olduğunu kaydeden Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, ?Ayvalık´ın sürdürülebilir bir zeytin sanayisi var. Zeytin bir hammadde ve çok eski zeytin ağaçlarımız var. Biz bu nedenle ?Endüstriyel peyzaj´ başlığı ile UNESCO´ya müracaat ettik. Türkiye´den 78 alan UNESCO sürecinde bekliyor. Biz hızlı bir şekilde bu başlık sayesinde geçici listeye alındık. Uzmanların önerileri ile Ayvalık´a yön vermeye çalışacağız. Bugün tarihi bir toplantıdayız. Burada bulunan herkes bir misyon üstleniyor. Geçici listeye alındıktan sonraki ilk toplantımız ve bu toplantılarımız devam edecek. Biz şehri yönetirken bazı restorasyon çalışmalarına hazırlanıyoruz. Eski Kız Meslek Lisesi ve yanındaki kamu binalarını gezdik. Restorasyon projeleri ile inşallah onları da ayağa kaldıracağız. Bu süreçte önemli olan şey şu, biz Aya Triada´yı belediye olarak temizlik işlerine başladık. Proje çalışmalarında son bölüme geldik. Önemli olan şu; biz Aya Triada´yı UNESCO merkezi olarak restore etme kararı aldık. Böyle bir tarihi mekânın UNESCO´ya çok uygun olacağını düşünüyoruz? dedi.
Ön değerlendirme toplantısından sonra kurum ve kişilerden yazılı olarak görüşlerinin isteneceği ve bir aylık süreç içerisinde bu görüşlerin bakanlık onayına sunulacağı belirtildi. Haber Merkezi



  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı