Ayvalık´tan Yetişenler´ başlıklı söyleşinin konuğu olan Kırklareli Üniversitesi Ekonometri Bölümü Araştırma görevlisi Dr. Suzan Kantarcı Savaş, ?Ayvalık Zeytinyağının geçmişi ve geleceği´ konusunu anlattı.
Ayvalık Belediyesi ile ömrünü Türkiye´de zeytin yetiştiriciliğine vakfetmiş Muhip Özyiğit´in kızı olan Bilon Özyiğit Gürayman işbirliğinde gerçekleştirilen ?Ayvalık´tan yetişenler´ başlıklı söyleşi dizisi, Ayvalık´la özdeşleşen zeytin ve zeytinyağının geçmişi ve geleceği konusu ile devam etti. Söyleşiye aralarında Ayvalık Ticaret Odası eski başkanı, iş adamı İbrahim Kantarcı ve ATO eski yönetim kurulu üyesi, iş adamı Halil Kantarcı, ÇYDD Şube Başkanı Nuray Özer´in de bulunduğu çok sayıda kişi dinleyici olarak katıldı.
?Zeytin ağacına kıyanlar var?
Söyleşi öncesi konuşan Bilon Gürayman Özyiğit, "Zeytin ve bu söyleşi Türkiye için çok önemli çünkü zeytine kıyanlar var. Başka başka sebeplerden dolayı zeytin ağacını kıyım kıyım kesiyorlar. İnşallah bunlar değişecek. Çıkaracağımız en güzel şey; zeytin barıştır, zeytin huzurdur, zeytin hayattır onun için birlikte koruyalım? dedi.
?Ayvalık´ın öykülerini hücrelerimizde taşıyoruz"
Ayvalık´ın izlerinin hayata bakış açısını şekillendirdiği belirten Suzan Kantarcı Savaş, zeytin ağacının mitolojik öyküsünü anlatarak başladığı konuşmasında, zeytinin hikâyesinin dostluk hikâyesi olduğunu söyleyerek, "Ayvalık, kendi yöresinde kendi ülkesinde farklı bir yerdi. Çok yönlü bir kent Ayvalık. Ne kadar şanslıyız ki bu topraklarda olduğumuz için bu toprağın öykülerini hücrelerimiz de taşıyoruz ve geleceğe taşımaya devam edeceğiz" dedi.
?Cumhuriyet döneminde Ayvalık zeytinyağını yurt dışına ihraç ediyorduk"
?Cumhuriyet öncesi Ayvalık´ ta yaşam, Cumhuriyet döneminde Ayvalık´ta zeytincilik, Ayvalık´ın zeytincilik sektöründeki yeri, Ayvalık Zeytinyağı Coğrafi Menşei nedir? Ve Ayvalık zeytinyağının geleceği´ gibi konulara değinen Suzan Kantarcı Savaş, 1884´te Ayvalık´ta zeytinyağı fabrikaları olduğunu belirterek, ? Geçmişte kel tepeler ama şimdi o tepeler kel değil. Neden değiller? Ayvalık´ a emek veren insanlar, en başında Muhip Özyiğit ile karşılaşıyoruz. Balıkesir İl Genel Meclisinde Ayvalık´ı temsil eden, 1928-1932 yılları arasında Belediye reisi iken kurak tepeleri ağaçlandırılıyor, halkı hareketlendiriyor. Böylelikle bugün Ayvalık´ ta tepelerinde biz çamlık bir alan görüyoruz. Düşünsenize bize bıraktığı güzelliği. Rumlar döneminde akademisi olan Ayvalık, yeniden Cumhuriyet döneminde hareketleniyor. Bunu okumuş, aydın insanlar yapacak. O dönem Ayvalık´la birlikte Türkiye´nin de kalkınıyor. Zeytin ve zeytinyağında birçok çalışmaya imza atan Muhip Özyiğit gibi bir sürü kahraman var. Zeytinyağına gönül vermiş bir sürü kişi var. Muhip Özyiğit tek başına çalışmıyordu, etrafındaki gençleri topluyor, yurt dışındaki gelişmeleri üreticilere anlatıyordu. O kadar çok gizli kahraman var ki, sanayisi, bilimsel çalışması, çiftçisi, kalite ayağı gibi o kadar farklı çalışmalar gerektiriyordu, o dönem ki büyüklerimiz hepsi bir yerinden tutup zeytinyağını güzel bir noktaya taşımak için ellerinden geleni yapmışlar. Cumhuriyet döneminde Ayvalık zeytinyağının adı fuarlara taşınmış. İncelediğinizde hep yurt dışı ile yazışmalar ve ihracat dokümanlarına ulaşıyorsunuz. Ayvalık´ta ki firmaların birçoğu Rusya´ya, İngiltere´ye zeytinyağı ihracatı yapıyordu. Hem ticaret anlamında gelişmiş bir Ayvalık düşünün hem de hasat tahminleri, ıslah çalışmaları ile sadece Ayvalık´ta ki değil yurt genelinde zeytini düşünüyorlardı. Her yıl hasat tahmini çalışmaları ile bakanlıklarla yazışmalar yapmışlar, zeytin dergisi yayınlamışlar? dedi.
Haber Merkezi