Bugün, 25 Nisan 2024 Perşembe

Ayvalık’ta 100 yıl sonra yeniden sakız ağacı yetiştirilecek

Ayvalık’ta 100 yıl sonra yeniden  sakız ağacı yetiştirilecek

Ayvalık ilçesinde, mübadele döneminde bol miktarda bulunan ancak zaman içerisinde yeterli ekonomik kazanç sağlanmadığı için vazgeçilerek, ekili arazilerden koparılıp yok edilen sakız ağaçları, yeniden toprakla buluşturuluyor.

Ayvalık ilçesinde, mübadele döneminde bol miktarda bulunan ancak zaman içerisinde yeterli ekonomik kazanç sağlanmadığı için vazgeçilerek, ekili arazilerden koparılıp yok edilen sakız ağaçları, yeniden toprakla buluşturuluyor. 
Ayvalık'ta; Balıkesir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından sakız ağacı üretim alanı oluşturuldu. Yüzde 75 hibe destekli Sakız Ağacı Üretimi Geliştirilmesi Projesi dahilin de fidanlar toprakla buluştu. 
Ayvalık Sakız Ağacı Projesi alanında gerçekleştirilen fidan dikim etkinliğinde sakız ağacı fidelerini toprakla buluşturan Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman “Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü'nün bir projesini daha hayata geçirmekten son derece mutluyuz. Ayvalık'ta 3 çiftçimize 125'şer adet 2 yaşındaki sakız ağacı fidelerini teslim ederek ilçemizde bir ilki gerçekleştirdik. Sakız ağacı daha çok Yunanistan'da yetiştiriliyor. Ayvalık’ın da iklim ve toprak yapısı buna uygun olduğu için uygulamayı burada yaptık” dedi. 
Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim görevlisi Doç. Dr. Salih Parlak da, sakız ağacının ülkemizin değerli bir ürünü olduğuna vurgu yaparken “Gerçekten de diğer ürünlerle kıyaslandığında, çiftçiye çok daha fazla gelir getirecek bir tür. İnşallah çiftçi arkadaşlarımız buradaki sakız bahçesini başarılı bir şekilde kurar ve güzel verim alırlar.” temennisinde bulundu. 
Kendisine ait tarlaya 125 adet sakız fidesinin dikildiği çiftçi Mehmet Aziz ise yaptığı açıklamada, “Aşağı yukarı 30 seneden bu yana Ayvalık'a yazlıkçı olarak geliyoruz. En son geçen sene buraya gelip daimi olarak yerleştik. Bu yıl, tarlamızdaki 2 dönümlük alana ülkemizin milli hâsılasına katkı verebilmek adına katma değeri yüksek olan sakız ağacı dikmeye karar verdik. Şu anda 125 fideyi toprakla buluşturduk. İnşallah devamı da gelecek.” diye konuştu. 
Haber Merkezi
 



  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli