Tarih: 09.10.2010 00:00

Baca temizliğine dikkat

Facebook Twitter Linked-in

Erdek İtfaiye Amirliği, her yıl sonbahar ve kış aylarında, onlarca vatandaşın soba, şofben ve baca zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekip, baca bakımları ve temizliklerinin sonbahar aylarında mutlaka yaptırılması gerektiğini duyurdu.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, her yıl sonbahar ve kış aylarında, onlarca vatandaşın soba, şofben ve baca zehirlenmeleri nedeniyle hayatını kaybettiği hatırlatıldı.
Baca bakımları ve temizliklerinin sonbahar aylarında mutlaka yaptırılması gerektiğine işaret edilirken, "ısıtma cihaz ve ekipmanlarını satan firmalara, bina yöneticilerine ve halkımıza  önemli sorumluluklar düşmektedir" denildi.
Alınacak basit tedbirlerle üzücü olayların önüne geçilebileceğini kaydeden İtfaiye görevlileri şu uyarılarda bulundu: "Yatmadan önce sobaya kesinlikle yeni yakıt konulmamalıdır. Alçak basınçlı havalarda ölüm olayları artmaktadır. Bacalar, standartlara uygun değilse alçak basınçlı ve çok rüzgarlı havalarda soba ve şofben yakılmamalıdır. Baca bakımları ve temizlikleri sonbahar aylarında mutlaka yaptırılmalıdır. Tekniğine uygun yapılmamış, temizliği ve bakımı yapılmayan bacalar zehirlenmelere ve yangınlara neden olur. Bacalar, kömür gibi fazla miktarda is bırakan yakıt kullanıldığı takdirde 2 ayda bir, diğer yakıtlar (sıvı ve gaz gibi) kullandığı takdirde ise 3 ayda bir temizlettirilmelidir. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli, izin belgesi olmayan satıcılardan kaçak yakıt alınmamalıdır. Kaçak yakıtlar zehirlenmelere ve ekipmanların bozulmasına neden olabilir. Bacalar standartlara uygun yaptırılmalı; baca çekişini arttırmak için baca yalıtımı yaptırılmalıdır. Pencere veya duvar delinerek yapılan bacada delinen kısımda sızdırmazlık sağlanmasına mutlaka dikkat edilmelidir. Dumanın geri tepmesini önlemek için bacaların en üst noktasının, çatının en üst noktasından 1.5 metre daha yüksek olması sağlanmalı ve baca şapkası takılması ihmal edilmemelidir."
 Kullanılan her türlü ısıtma cihaz ve ekipmanlarının kalite belgesine haiz olup olmadığına bakılması gerektiği vurgulanarak "Garanti Kalitesiz, garanti belgesi ve yetkili servisi olmayan ucuz ve kalitesiz ithal ekipmanlar satın alınmamalıdır. Banyoya şofben ve kombi kesinlikle takılmamalıdır. Soba, kat kaloriferi, şofben ve kombi alırken, mutlaka yetkili servislerine montaj yaptırılarak çalışır halde teslim alınmaya çalışılmalıdır. Alınacak soba, kat kaloriferi, şofben, kombi ve klima kapasitesinin kullanılacak mekana uygunluğu yetkili servis ve mühendislerce incelenerek ve projelendirilerek karar verilmelidir" denildi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —