BAGFAŞ yeniden üretime geçti

BAGFAŞ yeniden üretime geçti

Marmara Denizi’ni kirlettiği iddiası ile üretim yapması durdurulan BAGFAŞ yeniden faaliyete başladı.

Marmara Denizi’ni kirlettiği iddiası ile üretim yapması durdurulan BAGFAŞ yeniden faaliyete başladı. 
Geçtiğimiz aylarda Marmara Denizi'nde yaşanan müsilaj (deniz salyası) krizinin sorumlularından birisi olduğu iddia edilen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından faaliyetleri durdurulan Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş. gerekli yükümlülükleri yerine getirerek tekrar faaliyete geçti. 
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın müsilaja karşı oluşturduğu Marmara Denizi Eylem Planı kapsamında Bandırma'da yürüttüğü inceleme ve denetim sonucunda Çevre Kanunu'nda belirtilen yükümlülükleri yerine getirmediği tespit edilen tesisin gerekli tedbirleri alıncaya kadar faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmesinin ardından fabrikanın aylar sonra faaliyetine yeniden başlamasını sivil toplum kuruluşu temsilcileri değerlendirdi. 
Konuya ilişkin görüşlerini aktaran Bandırma Çevre ve Kültür Derneği Başkanı Harun Algül, Marmara Denizi'ndeki sorunun BAGFAŞ'tan ibaret olmadığını, sorunun bütünü ile ele alınmasını istedi. 
Güney Marmara Doğa ve Kültürel Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Gültekin Mutlu, 25 milyona yakın insanın Marmara Denizi çevresinde yaşadığını hatırlattı. 
İstanbul'da katı atıkların oranının çok yüksek olduğuna dikkat çeken Mutlu, “Evsel atıkların yanı sıra sanayi tesislerinin arıtmalarının olmaması, tarımsal üretimde kullanılan azot ve fosfatın kullanılması kirliliğin devamında önemli rol oynuyor. Müsilaj denizdeki oksijeni yok ediyor. Oksijenin yok olması da denizdeki canlıların yok olması anlamına geliyor. Marmara çevresindeki 43 belediyenin arıtma tesislerini bir an önce yapması, sanayi kuruluşlarının arıtma tesislerini yapması ve çalıştırması, tarımsal ürünlerde kullanılan kimyasallara sınırlama getirilmesi, gübre kullanımına sınırlama getirilmesi ile denizlerde sürdürülebilir bir yaşam mümkün.” dedi. 
Bandırma Kent Konseyi Başkanı Serdar Polat ise, açıklamasında Balıkesir İl Çevre ve şehircilik Müdürlüğü'nden aldığı bilgiyi paylaştı. 
Geçtiğimiz aylarda ortaya çıkan müsilaj sorunu sonrasında Marmara Denizi’nin temizliği konusunun çok önemli olduğunun altını çizen Polat “Bandırma ve çevresinde derin deşarj yöntemi ile atıklarımız atılıyor. Biz ileri biyolojik arıtmanın ve arıtma tesislerinin ne denli önemli olduğunu biliyoruz ve bu noktada başlatılmış bir proje var. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile çeşitli konularda görüşmeye gittik. Dolayısıyla BAGFAŞ'ın son durumunu da müdür vekili ve yetkililere sorduk. Geçen yılki konulardan dolayı fosforik fabrikasının kapatıldığını, su giderlerine izleme cihazları ve bacalara filtre takıldığını bu nedenle kendilerine bir süre verildiği bilgisini aldık." diyerek sözlerine ekledi. 
Haber Merkezi