Bahar mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte alerjik hastalıklarda kendini göstermeye başladı. Alerjinin vücudun aslında zararlı olmayan bazı maddelerden veya hava şartlarından etkilenmesi ya da psikolojik etkenler sonucu bazı maddelere aşırı reaksiyon göstermesi olarak tanımlayan Özel Aritmi İnegöl Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Aylin Türkay, bahar alerjileri ile mücadelenin alınacak bazı küçük tedbirler ve uygulanacak ilaç tedavisi ile mümkün olabileceğini söyledi.
Mevsim geçişlerine bağlı olarak ortaya çıkan alerjinin birçok insanı rahatsız ettiğini söyleyen Dr. Türkay, ?Normalde vücudu koruyan bağışıklık sistemi, bazı insanlarda zararlı olmayan bir takım maddelere karşı da aşırı yanıt verir. Burada esas amaç vücuda yabancı olduğu fark edilen bu maddeye karşı korumaktır? dedi.
Alerjik tepkilerine yol açan birçok maddeye dikkat çeken Dr. Türkay, ?Besinleri ve besinlerdeki katkı maddelerini, evdeki sokak tozlarını, çiçek tozlarını, tüyleri, hayvan kürklerini, böcek ısırmalarını içeren çok geniş bir yelpazeye yayılır. Belirtiler hastalığın tipine, ağırlığına ve hastanın yaşına, cinsiyetine göre değişir? dedi. Özellikle bahar mevsiminde birçok kişinin alerjik sinüzit, burun ve göz nezlesi, cilt alerjileri, mide-bağırsak kanal alerjileri yaşadıklarını belirten Dr. Türkay, sakınma ve uzaklaşmanın alerjik hastalarda en önemli tedavi şekli olduğunu kaydetti.
Dr. Türkay, ?Örneğin, alerjik olduğunuz ilacı kullanmamanız ve ya kedi/köpek tüyü alerjiniz varsa bu hayvanları yakınlarınızda barındırmamanız gibi. Ev tozuna sebebiyet verecek şikayetlerin ortadan kaldırılması, alerjisi olan kişilerdeki hastalık belirtilerini azaltacak ve ya önleyecektir. Bütün kıyafetler kapalı dolaplarda saklanmalı. Plastik ve tahta sandalyeler tercih edilmelidir. Klimalar nem ve sıcaklığı kontrol ettiğinden akarcıkların büyümesini engellemektedir. Odada nemlendirici bir cihaz kullanılıyorsa fazla nemden kaçınılmalıdır. Çünkü, nemli ortam akarcıkların çabuk üreyebildiği bir ortamdır. Polen sezonun başladığı bahar aylarında özellikle sabahın erken saatlerinde pencereler açılmamalıdır? dedi.
Alerjik hastalıkların ilaç tedavileri hakkında da bilgi veren Dr. Türkay, ?İlaç tedavisi bu hastalığın doğal seyrini değiştirmez. Şikayetlerin giderilmesinde olumlu etkileri olan ilaç tedavisi kesildiğinde alerjik belirtiler tekrar ortaya çıkar. Bu hastalığın bir diğer tedavi şekli ise aşılanmadır. Bu aşılar çocukların enfeksiyon hastalıklarından koruyan aşılardan farklıdır. Haftalık aşılama ile başlanarak daha sonra aşılama aralıkları arttırılarak genelde 2 ile 4 yıl süren bir tedavi şeklidir? dedi.
Haber Merkezi