Baharla birlikte sigara bırakma merkezine başvuru arttı

Baharla birlikte sigara bırakma merkezine başvuru arttı

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Aile Hekimi Doç. Dr. Hülya Akan, sağlık durumunuzu baştan sona değiştirecek bu kararı uygulamak ve bu süreci olabildiğince kolay atlatmanız için önemli uyarılarda bulundu.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi ?Sigara Bırakma Merkezi? Aile Hekimi Doç. Dr. Hülya Akan, bahar mevsiminin gelmesi ile merkeze başvuruların en çok arttığı bu dönemde sigara tiryakilerinin en çok merak ettiği ve zorlandığı konular hakkında kritik bilgiler aktardı.
Sigarayı bırakma kararı nasıl alınır? Uzun süre devam eden bu alışkanlıklardan uzaklaşma fikri kişiyi nasıl etkiler? Sigarayı bırakmak isteyenler nelerden korkarlar? Peki, bu korkularını nasıl aşarlar? Gibi sorular için merak edilenleri cevaplayan Akan, tiryakileri bekleyen süreçleri anlattı.
Akan, açıklamasını şöyle sürdürdü: ?Nikotin bilinen bağımlılık potansiyeli en yüksek maddelerden biridir. Öncelikle sigara içmek bir bağımlılıktır ve bırakma kararı gerçekten çoğu kişi için zordur. Bağımlılığı oluşturan madde tütünde bulunan nikotindir. Nikotin bilinen bağımlılık potansiyeli en yüksek maddelerden biridir. Hem fiziksel hem de mental bağımlılık meydana getirir. Her sigara içildiğinde keyif duygusu oluşur, nikotin vücudumuzda azaldığında bu haz duygusu azalmaya başlar ve kendimizi huzursuz hissederiz. Tekrar sigara içtiğimizde huzursuzluk hissi kaybolur ve yerini keyif duygusuna bırakır, bu döngü bu şekilde devam eder. Kişi zaman içerisin de bu döngünün farkında olmaksızın nikotinin azaldığı sinyalleri geldiğin de düşünmeden sigara yakar. Yemek üzeri sigara, kahve veya alkol gibi sıvı içeceklerle beraber sigara içilmesi gibi tekrarlayan davranışlar bu haz duygusunu daha pekiştirir. Sigarayı bıraktıktan sonra sakın ? 1 tane içsem bir şey olmaz? demeyin. Sigarayı bıraktıktan sonra hücrelerinizi aç çocuklar gibi düşünebilirsiniz; acıktıkça nikotin isterler, nikotin alınca susarlar, bir süre nikotin almazsanız yorgun düşer uykuya yatarlar. Bir süre sonra artık sesleri duyamayacağınız kadar zayıflar; ama bu süre için de bir tek sigara bile aç çocukların uyanmasına sebep olur ve siz ne kadar süre geçerse geçsin sigarayı bıraktığınız noktaya hızla dönersiniz ve bu içsel sese irade ile karşı koymak çok zordur.?
Haber Merkezi