Tarih: 09.01.2016 16:29

Bakan Faruk Çelik´ten çiğ süt üreticisine destek açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

Bursa Karacabey Ticaret ve Sanayi Odası ile Ticaret Borsası´nın düzenlediği ?Ekonomiye Can Verenler? ödül töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, Ticaret borsalarının çiftçinin ürününün değer bulduğu yerler olması gerektiğine dikkat çekti.
Çelik, ?Borsaların müstahsil makbuzuna mühür basan ve para alan anlayıştan çıkması gerekiyor. Böyle anlayış artık kabul edilemez? ifadelerini kullandı.
Ticaret borsalarının lisanslı depoculukta da öncü olmasını istediğini belirten Çelik, ?Devlet piyasanın regülasyonu anlamında ürün alıyor, depoluyor, stokluyor, güvenliği, binbir türlü işle uğraşıyor. Bu devletin, kamunun, bakanlığımızın işi değil. Lisanslı depoculuk yasasını çok önemli hedefler doğrultusunda çıkardık. Bugün bunun işlemediğini görme üzüntüsü içindeyim. Onun için tüm taraflarla oturup lisanslı depoculuk konusunda mutlaka borsalarımız taşın altına gövdelerini koyacak ve bu işi çözeceğiz. Artık çiftçinin elinde kağıdı olacak, kamunun elinde kağıt olacak ve çiftçi ürününü bu elindeki kağıtla satacak? şeklinde konuştu.
Hayvan yetiştiricilerine yönelik buzağı desteğini 4 aylıkken vereceklerini ve gerekirse desteği iki katına çıkararak buzağı ölümlerinin önüne geçmeyi hedeflediklerini vurgulayan Bakan Faruk Çelik, yem ve gübrede KDV´nin indirilmesiyle süreci takibe aldıklarını ve gerekirse çiftçileri bu konuda destekleyeceklerini kaydetti.
Süt üreticisini desteklemek için yeni kararlar aldıklarını anlatan Faruk Çelik, şöyle konuştu: ?Biz istiyoruz ki Türk yoğurdu, peyniri dünya pazarlarındaki yerini alsın, dünya markaları arasına bizim ürünlerimiz girsin. Sanayimizin rekabet gücünü arttırmak için biz çiğ süt için süt üreticisini destekleme kararını ilk kez alıyoruz. Sanayicimizin rekabet gücünü artırmak adına çiğ süt için üreticimize destek vereceğiz. Böylece sanayicimize, dünyadaki pazarlarda bizim süt ve süt ürünlerimizin bulunmasını, yalnızca Türk markaları değil, dünya markaları arasına girmesi konusunda önemli bir adım atmış oluyoruz. Okullarla ilgili sütle ilgili programlar aynen devam edecek. 1 Ocak 2016´dan itibaren çiğ süt satımının sözleşmeli usulde yapılmasını artık zorunlu hale getirdik. Bu çerçevede arz garantisi var sanayici için, artık alacağı süt belli. Süt ihtiyacının karşılanmaması gibi bir durum söz konusu olmayacak. Üretici de pazar sorunu yaşamayacak çünkü bununla ilgili sözleşmeli döneme geçtik.?

Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —