Tarih: 20.04.2013 00:00

Bakanlıktan, Ölüm Bildirim Sistemi genelgesi

Facebook Twitter Linked-in

Sağlık Bakanlığı, ülkemizde ölen kişilere ait bilgilerin elektronik ortama aktarılmasını sağlamak üzere geliştirilen ve 01.01.2013 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanan"Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS)" yazılım programı hakkında bir genelge yayımladı.
Genelgede şu ifadelere yer verildi: "Ülkenin nüfus yapısını doğrudan etkileyen ölüm olaylarının sayısal, ölüm nedeninin ise ayrıntılı olarak bilinmesinin halk sağlığı hizmetlerinin gerek koruyucu ve gerekse tedavi edici hekimlik olarak yerine getirilmesinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Ölüm nedeni istatistikleri; ölümlülük modellerini yer ve zaman ayrımında açıklamada, nüfus projeksiyonlarının oluşturulmasında, halk sağlığı programlarının desteklenmesinde ve araştırmalar için hipotez kurulmasında önemli bir veri kaynağıdır. Ayrıca, halk sağlığı değerlendirmeleri için gerekli bir veri olup, halk sağlığı istatistikleri sisteminin temelini oluşturmaktadır.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Sağlık Bakanlığı; Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde, ölüm nedeni istatistiklerinin AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi amacıyla 2005 yılından beri "Ölüm Nedeni İstatistikleri" konusunda bir proje yürütmektedir. Proje ile, ölüm nedeni istatistiklerinin kalite ve güvenirliğinin artırılması, ülkelerarası karşılaştırılabilirliğin sağlanması ve uluslararası standartlarda ölüm nedeni istatistiklerinin üretilmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda; öncelikle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarında, yeni bir "Ölüm Belgesi" geliştirilmiştir.
1 Ocak 2009 tarihi itibari ile yeni ölüm belgesinin kullanımına başlanmıştır. Yeni belge ile ölüme sebebiyet veren hastalık listesi ve sürelerinin yanı sıra, bebek ölümlülüğüne ait bilgiler de derlenmeye başlanmıştır. Ölüm nedeni istatistikleri, tüm il ve ilçe merkezleri ile hekimi olan tüm yerleşim yerlerini kapsamaktadır. Ölüm belgesi; hekim tarafından görülen tüm ölüm vakaları için hastaneler, sağlık ocakları, aile sağlığı merkezleri, belediye tabiplikleri, adli tıp kurumları ile diğer sağlık kuruluşları tarafından doldurulmaktadır. Doldurulan ölüm belgeleri, İl Sağlık Müdürlüklerinde tüm il için derlenerek ilgili TÜİK bölge müdürlüklerine iletilmektedir. Ölüm nedeninin tespitine yönelik bölümlerde yer alan hastalıkların kodlaması Uluslararası Hastalık Sınıflamasına (UHS-10) göre yapılmakta ve altta yatan neden DSÖ kuralları uygulanarak bulunmaktadır. 2012 yılı son çeyreğinde, Sağlık Bakanlığı tarafından ölüm belgelerinin elektronik ortamda tanzim edilmesini ve verilerin ortak bir havuzda toplanmasını sağlayan Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS) geliştirilmiş ve 01/01/2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. 2013 yılından itibaren ölüm nedeni istatistikleri, ÖBS kayıtlarına dayalı olarak üretilecektir."



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —