Tarih: 05.02.2021 17:26

Balıkesir, Gastronominin yeni merkezi

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir, uluslararası alanda ?gastronomi şehri? hedefiyle kararlı adımlarla gastronominin yeni merkezi olma yolunda ilerliyor.
Balıkesir Valiliği öncülüğünde başlatılan çalışmalarla, kentteki tüm kurumlar destek veriyor.
Hedef: Balıkesir´in zengin damak tatlarını dünya ile buluşturmak
Balıkesir Valiliği öncülüğünde başlatılan Balıkesir Gastronomi Turizminin Geliştirilmesi programı kararlı adımlarla devam ediyor.
Balıkesir Valiliği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir Üniversitesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi, Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Ticaret Borsası ve GMKA tarafından 22 Aralık 2020 tarihinde imzalanan protokol ile başlatılan çalışmalar ile Balıkesir´in Unesco Yaratıcı Şehirler Ağında Gastronomi Teması ile yer alması hedefleniyor.
Protokol ile Balıkesir´in gastronomik değerlerinin araştırılması ve bu değerlerinin ticarileştirilerek turizm öğesi haline getirilmesi için kurumlar arası işbirliği ile etkili çalışmalar yürütülmesi ise programın öncelikli hedefleri arasında yer alıyor.
Balıkesir´in gastronomi dalında başarılı ve sürdürülebilir bir Marka Şehir olabilmesi yapılacak en önemli çalışmalardan biri ilin UNESCO ağlarına dâhil edilmesi. 2021 yılında UNESCO tarafından açılacak çağrı için hazırlıklara erken dönemde başlanarak dünyanın çeşitli bölgelerinden aday olacak kentler arasında rekabet avantajı elde edilmiş olacak.
Her ilçe ayrı bir değer
Balıkesir coğrafi şartları ve asırlar boyu çeşitli etnik grupları coğrafyasında bulundurması nedeni ile zengin bir mutfak kültürüne sahip. Bu zenginliklerin ortaya çıkarılabilmesi için her ilçe özelinde çalışmalar yürütülüyor.
Bu kapsamında ilçe ilçe soru setleri hazırlanarak ilgili kurumlardan, gastronomik değerler konusunda dönüşler alındı ve Balıkesir´in sahip olduğu değerler ve potansiyelinin doğru bir şekilde tespit edilmesi büyük önem taşıyor.
Gastronomi Şehri ünvanı Balıkesir´in hakkı
Balıkesir sahip olduğu kültür çeşitliliği sonucu zengin mutfak yapısı, coğrafi işaretli ürün sayısının fazlalığı, mutfağın temelleri olan et ve süt ürünleri ile zeytin ve zeytinyağı sektörünün gelişmişliği, gıda sektöründe öncü konumda olması, geniş ve verimli topraklar, uygun iklimi ile Türkiye´de gıda üretimini başkenti olarak görülüyor. Şehirde zeytin hasat, et ve süt ile gastronomi festivalleri ile, gastronomi alanında önemli faaliyetleri olan güçlü iki üniversiteye sahip olması ve bu alanda gelişmiş sivil toplum kuruluşları ve işbirliği yapısıyla ?Gastronomi Şehri? unvanını fazlasıyla hak ediyor.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —