Bugün, 22 Kasım 2024 Cuma

Balıkesir İl Özel İdaresinin mallarında devir karmaşası

Balıkesir İl Özel İdaresinin mallarında devir karmaşası

30 Mart yerel seçimlerden sonra kapatılacak olan 29 ildeki özel idare mal varlığının kime devredileceği tartışma konusu oldu.

30 Mart yerel seçimlerden sonra kapatılacak olan 29 ildeki özel idare mal varlığının kime devredileceği tartışma konusu oldu. 
Özel idareye ait 1.686 taşınmazın bulunduğu İzmir`de Valilik, Sümerbank arazisinin kendilerine devrini isteyen Büyükşehir Belediyesi`ni reddetti. İzmir Büyükşehir Belediyesi ise Trabzon`da AK Partili belediyeye devri örnek göstererek taşınmazların kendilerine verilmesini istiyor.
İçişleri Bakanlığı`nın hazırladığı ve TBMM`de kabul edilen 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu, 30 Mart 2014`te yapılacak yerel seçimlerden sonra yürürlüğe giriyor. Kanun gereği 29 il özel idaresi büyükşehir belediyelerine devrediliyor. İl genel meclisleri, 1.591 belde belediyesi ve 16.082 köyün tüzel kişiliğinin iptal edilmesiyle milyar liralık mal varlıkları da ortada kalacak. 
Kanun, devir ve tasfiye işlemlerini yapmak üzere, şehirlerde vali yardımcısı başkanlığında komisyon kurulmasını öngörüyor.
İzmir`de neler yaşanıyor? 
İzmir Vali Yardımcısı Zülkif Dağlı başkanlığında düzenlenen toplantıya, sadece bürokratların çağrılması, il özel idaresi ve Büyükşehir belediyesinden yetkili davet edilmemesi tepkilere neden oldu.
Sümerbank arazisinin devriyle ilgili yazı, Vali Mustafa Toprak tarafından `Büyükşehir Yasası gereği kapatılacak özel idarelerin mallarının İçişleri Bakanlığı tarafından dağıtılacağı` gerekçesiyle reddedildi. Büyükşehir belediyesi de, Trabzon`da özel idare mal varlığının AK Partili belediyeye devrini örnek göstererek taşınmazların kendisine ait olduğunu öne sürdü. 
Tüm bu gelişmelerden sonra, açıklama yapan İzmir İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, AK Parti hükümetinin siyasi ayrımcılık yaptığını, kendisinde olan belediyelere mal varlıklarını bıraktığını iddia etti.
Milyarlık mal varlıkların devredileceği kurumlar belirsiz
İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM`de kabul edilen 6360 Sayılı Büyükşehir Kanunu, 30 Mart 2014`te yapılacak yerel seçimlerden sonra yürürlüğe girecek.
Kanunla birlikte 29 büyükşehirdeki il özel idaresi  büyükşehir belediyelerine devredilecek. Ancak il özel idarelerine ait taşınmazların hangi kuruma verileceği tartışma konusu. 
30 Mart yerel seçimler sonrası il genel meclisleri, 1.591 belde belediyesi ve 16.082 köyün tüzel kişiliği iptal olacak. İptalle birlikte ortada kalacak milyar liralık mal varlıklarının hangi kuruma devredileceği net değil.
Balıkesir İl Özel İdaresi taşınmazlarının geleceği meçhul !
Henüz kamuoyuna açıklanmayan listesiyle çok büyük miktarda mal varlığına sahip olan Balıkesir İl Özel İdaresi mevcut taşınmazlarının akıbeti de şimdilik meçhul gözükse de, kanunda yer alan devir ve tasfiye işlemlerini yapmak üzere, şehirlerde bir vali yardımcısı başkanlığında komisyon kurulduğu bildirildi. 
Büyükşehir Yasası gereği kapatılacak özel idarelerin malları İçişleri Bakanlığı tarafından dağıtılacağından, tahsis kararı alınmadan önce ilgili bakanlıktan görüş sorulmak suretiyle arazinin içinde tescilli yapılar varsa Kültür ve Turizm Bakanlığı`ndan da onay alınarak  hareket edileceği kaydedildi.


Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 21.4 ° / 10.8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı