Tarih: 18.02.2013 00:00

Balıkesir Jeotermal zengini

Facebook Twitter Linked-in

TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilciliğinden yapılan açıklamada, jeotermal enerji kullanımının bilinçli kullanılması uyarısı yaptı.
Yeni yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynağı olan jeotermal Türkiye`de önemli ölçüde kullanılabilir hale geldiği belirtildi.
Türkiye gibi jeotermal enerji açısından şanslı ülkeler için bir öz kaynak teşkil etmesi, temiz ve çevre dostu olması, yanma teknolojisi kullanılmadığı için sıfıra yakın emisyona sebebiyet vermesi, rüzgar, yağmur, güneş gibi meteoroloji şartlarından bağımsız olması nedeniyle kısa süreli atmosfer koşullarından etkilenmemesi açısından oldukça avantajlı olduğu kaydedildi.
TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Balıkesir Temsilciliğinden yapılan açıklamanın devamında şu bilgilere yer verildi: "Birçok ilimizde Jeotermal enerji elektrik üretimi, sera, konut ısıtmasında ve kaplıca turizminde kullanılmaktadır. Balıkesir ili jeotermal enerji açısından son derece şanslıdır. Balıkesir merkez ve İlçelerinin birçoğunda 25°-98°C arasında jeotermal kaynaklar mevcut olup konut, sera ısıtmasında ve kaplıca turizminde kullanılarak il ekonomisine girdi oluşturmaktadır. Jeofizik Mühendisleri jeotermal projelerde etüt ve sondaj safhasında görev almaktadır. Özellikle jeotermal enerji aramalarının kriterlerinden; örtü kaya ısıtıcı (magmatik sokulumlar, gaz odaları), rezervuar kaya, kırık-çatlak zonlarının ortaya çıkarılmasında projeye katkı koymaktadırlar."
Jeotermal enerji nedir?
Yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, sıcaklığı 20°C den fazla olan ve çevresindeki yer altı ve yerüstü sularına göre daha fazla mineral, gaz ve tuz içeren akışkanların yeryüzüne çıkarılarak kullanılması jeotermal enerji olarak tanımlanır. Ayrıca herhangi bir akışkan içermemesine rağmen doğal ısısından yararlanılan yerin derinliklerindeki kızgın kuru kayalarda Jeotermal enerji kaynağı olarak kabul edilmektedir. Yerkabuğu için doğal sıcak su dolaşımına olanak sağlayabilecek sıklıkta kırık ve çatlakların mevcut olmamasına karşın, buralarda olağandışı ısı birikimi varsa, oluşturulacak yapay kırıklar vasıtasıyla yerkabuğunun derinliklerine gönderilerek oralarda dolaştırılan meteorik kökenli sularla da enerji üretimi mümkün olabilir. Bu tür sistemler `Kızgın Kuru Kaya` tipi jeotermal sistemler olarak adlandırılır. Jeotermal (jeo-yer, termal-ısı anlamına gelir) yerkabuğunun çeşitli derinliklerinde birikmiş ısının oluşturduğu, kimyasallar içeren sıcak su, buhar ve gazlardır. Jeotermal Enerji ise bu jeotermal kaynaklardan ve bunların oluşturduğu enerjiden doğrudan veya dolayli yollardan faydalanmayı kapsamaktadır. Jeotermal enerji yeni, yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez, ucuz, güvenilir, çevre dostu, yerli ve yeşil bir enerji türüdür. Yenilenebilir, sürdürülebilir, tükenmez bir enerji kaynağı olması, Türkiye gibi jeotermal enerji açısından şanslı ülkeler için bir öz kaynak teşkil etmesi, temiz ve çevre dostu olması, yanma teknolojisi kullanılmadığı için sıfıra yakin emisyona sebebiyet vermesi, konutlarda, tarımda, endüstride, sera ısıtmasında ve benzeri alanlarda çok amaçlı ısıtma uygulamaları için ideal şartlar sunması, rüzgar, yağmur, güneş gibi meteoroloji şartlarından bağımsız olması, kullanıma hazır niteliği, fosil enerji veya diğer enerji kaynaklarına göre çok daha ucuz olması, arama kuyularının doğrudan üretim tesislerine ve bazen de reenjeksiyon alanlarına dönüştürülebilmesi, yangın, patlama, zehirleme gibi risk faktörleri taşımadığından güvenilir olması, % 95`in üzerinde verimlilik sağlaması, diğer enerji türleri üretiminin (hidroelektrik, güneş, rüzgar, fosil enerji) aksine tesis alanı ihtiyacının asgari düzeylerde kalması, yerel niteliği nedeniyle ithalinin ve ihracının uluslararası konjonktür, krizler, savaşlar gibi faktörlerden etkilenmemesi, konutlara fuel-oil, mazot, kömür, odun taşınması gibi problematikler içermediği için yerleşim alanlarında kullanımının rahatlığı gibi nedenlerle büyük avantajlar sağlamaktadır.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —