Çam Kese Böceği`ne karşı yapılan mücadelede gidilen yöntem değişikliği olumlu cevap verdi.
Balıkesir Orman İşletme Müdürlüğü`nden yapılan açıklamada, Çam Kese Böceği (T.pityocampa) yurdumuz kızılçam ve karaçam ormanlarında görülen en önemli orman zararlısıdır. Bu zararlı ağaçların ibrelerini tüketerek beslenir. Ülkemizde her yıl ortalama 250 bin hektar alan bu zararlının zararına maruz kalmaktadır. Bu zararlı ile kimyasal mücadele faydalı faunaya zarar verdiğinden uygulanmamaktadır ifadelerine yer verildi.
Çam Kese Böceği ağaçların yıllık artımını % 20-50 azaltarak binlerce metreküp odun kaybına neden olduğunun dile getirildiği açıklama şöyle devam etti:
"Bu zararlı ile mücadelenin maliyeti orman zararlılarıyla mücadele faaliyetlerinin % 70`ini oluşturmaktadır. Çam Kese Böceği ile temas halinde insanlarda alerjik sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ayrıca görsel olarak hoş olmayan görüntü sergilemektedir. Bu sebeple özellikle turistik alanlar estetik olarak olumsuz etkilenmektedir. Çam Kese Böceği ile Bölge Müdürlüğümüzde kimyasal, biyolojik, mekanik, biyo-teknik mücadele yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlardan mekanik yöntem çevreye en az zarar veren yöntemlerden birisidir. Mekanik mücadele yöntemleri kapsamında yer alan ve Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Salih Parlak tarafından geliştirilen Çam Kese Böceği tuzağı, böceğin hayat döngüsünü kırmak, tırtılın toprağa inmesini ve pupa haline geçmesini engellemek amacını taşımaktadır. Bu suretle çam kese böceği populâsyonu kontrol altına alınmaktadır. Bu amaçla Bölge Müdürlüğümüz Balıkesir Orman İşletme Müdürlüğü Ayvatlar Köyü civarındaki ormanlara deneme amaçlı olarak kızılçam ağaçlarına, Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Salih Parlak tarafından geliştirilen Çam Kese Böceği tuzağı uygulanmış olup, faydalı ve verimli olduğu tespit edildiği takdirde yaygınlaştırılarak mücadelede kullanılmaya başlanacaktır."