Balıkesir Sağlık Hakkı Meclisi tarafından `Herkese Sağlık Hakkı` isimli panel düzenlendi.
İki bölüm halinde gerçekleştirilen panelin ilk bölümünde, nasıl bir Balıkesir Tıp Fakültesi İstiyoruz? Sorusuna cevap aranırken, ikinci bölümde sağlık hakkı tartışıldı.
Panelin birinci bölümünde Prof. Dr. Mehmet Ünlü Balıkesir Tıp Fakültesi Hastanesi Nereye Gidiyor? Sorusuna cevap verdi.
Tıp Fakültesinin kuruluşundan bu yana görev yaptığını belirten Prof. Dr. Mehmet Ünlü, Tıp Fakültesinde birçok olumsuzluğun bulunduğunu itiraf etti.
Ünlü, şunları ifade etti: "Biz yaklaşık 4 yıl önce 2009-2010 eğitim öğretim yılında göreve başladık ve Balıkesir`de Tıp Fakültesi eğitimine başladık. Balıkesir Üniversitesi Tıp Fakültesi şu anda 4 dönem öğrencileriyle eğitime devam ediyor. Tıp Fakülteleri kuşkusuz bulundukları kentleri değişik şekilde etkiliyorlar ve bulundukları kentler için çok büyük önem taşıyorlar. Fakültelerin gelişimi, kentin ilgisini çekiyor, çekmek zorunda ve kentler fakültenin gelişimiyle yakından ilgilenmek zorunda. Bizim yaşadığımız 4 yıllık süreç, olumlu gelişmeleriyle, bir takım eksikleriyle, yanlışlarıyla devam ediyor. Hele kuruluş tıp fakültesi olunca bu fazlalar daha da büyüyebiliyor. Çünkü çok boyutlu bir olayla karşı karşıyayız. Aynı anda hem tıp eğitimine başlıyorsunuz, hem de hastane kuruyorsunuz. Bu başka bir fakülteye benzemiyor. Üstelik bu düzeni oturtmak hiç kolay değil. Çünkü biz çizilen çerçevede başladık fakülteyi kurmaya. Ortaya küresel oyuncular çıktı. Artık sağlık hakkı parayla satın alınan ve artık her şeyin paraya dönüştüğü bir sürece girdik. Bu ortamda biz fakülteyi kurmaya, hastanede hizmet vermeye, eğitim yapmaya çalışıyoruz"
Tıp fakültesi öğrenci sayısı: 240
"5 Ekim 2009´da eğitime başladık. Öğrenci sayılarımıza baktığımız zaman; toplam olarak 240 öğrencimiz var. Bunun 22`si yabancı ve 3 tanesi de dil kursunda yer alıyor. Bu kontenjanların giderek arttığını görüyoruz. Peki bizim öğrenci kontenjanı artsın diye talebimiz oldu mu? Hayır.
Öğretim üye sayımız: 54
"Öğretim üyesi sayılarına baktığımız zaman Temel Tıp Bilimleri, Dahili Tıp Bilimleri ve Cerrahi Tıp Bilimlerinde Doçent, Yardımcı Doçent, Profesör olarak öğretim üyesi olarak 54 kişi var.
Öğretim üyesi eksiği çok
Temel bilimlerde Biyofizik, Tıp eğitimi, tıp tarihi etikte şu anda öğretim üyesi bulunmuyor. Dahili Bilimlerde özellikle Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarında şu anda öğretim üyesi kadrosunda elemanımız yok. Bir öğretim görevlisi ve bir uzman arkadaşımız var. Tabi Çocuk Sağlığı ve Hastalıklarının yan dallarında hiç kimse yok. Pediatri ile ilgili dersler genelde dördüncü sınıftadır. Biz öğretim üyesi bulunmadığı için Pediatriyi beşinci sınıfa aktardık. Ama zaman çok çabuk geçiyor. Pediatri kliniğinin bir an önce harekete geçirilmesi, ana bilim dalının çalışmaya başlaması lazım. Öğrenciler gelecek yıl staja başlayacak. Bunun bir an önce başlaması lazım. Pediatri burada çok öncelikli olması lazım. Çocuk Sağlığında, Çocuk Ruh Sağlığında, Enfeksiyonda, Fizik Tedavide, Nükleer Tıp ve Radyoloji Onkolojisinde öğretim üyemiz yok. Çocuk Cerrahisi ve Göğüs Cerrahisinde de öğretim üyesi bulunmuyor. Bunun yanında çocuğun tüm yan dallarında elemanımız yok. Gastroloji ve Nefroloji`de öğretim üyemiz var. Ama Endokrinoloji, Hematoloji, Romatoloji, Onkolojide, İç Hastalıklarında aynı dal öğretim üyemiz bulunmuyor."