İlk kez Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı’na katılan askerlere besleyici, lezzetli ve dayanıklı gıda sağlayabilmek amacıyla Savaştepe’nin Sarıbeyler Mahallesi’nde yaşayan kadınlar tarafından üretilen Savaştepe Seferberlik Çöreği, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin başvurusu üzerine “Coğrafi İşaret Tescil Belgesi” almaya hak kazandı. Böylece Balıkesir ili sınırları içindeki “coğrafi işaret”lerin sayısı 16’ya yükseldi.
Bu 16 Coğrafi İşareti’nin 12’si gıda ürünü olan Balıkesir’in, Edremit, Burhaniye ve Ayvalık zeytinyağları, Edremit Yeşil Çizik zeytini, Balıkesir Höşmerim Tatlısı, Balıkesir Kuzu Eti, Manyas Kelle Peyniri, Susurluk Ayranı, Susurluk Tostu, Kapıdağ Mor Soğanı, Savaştepe Sarıbeyler Seferberlik Çöreği, Balıkesir Pullusu, Gönen İğne Oyası, Yağcıbedir Halısı ve Marmara Mermeri’nden oluşuyor.
Bu ürünlerin yanı sıra “coğrafi işaret” başvurularına her geçen gün yenileri de ekleniyor.
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Bükdere Küflü Deri Katık Peyniri, Manda Kaymağı, Balıkesir Kaymaklısı ve Balya Tereyağı için de işlemlerini tamamladı. Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvuru üzerine bu ürünlerin de en kısa sürede “Coğrafi İşaret” almaları bekleniyor.
SUSURLUK KOKORECİ
Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, ayrıca üç gıda ürününe daha “Coğrafi İşaret” başvurusu yapmak için hazırlıklarını başlattı. Bu kapsamda, ünü tüm ülkeye yayılan “Susurluk Kokoreci”, 30 çeşitli “Balıkesir Kahvaltısı” ve “Havran İnciri” için de başvuru hazırlıklarını sürdürüyor.
Haber Merkezi