Balıkesirde son 10 yılda 61 milyon fidan dikildi

Balıkesirde son 10 yılda 61 milyon fidan dikildi

Balıkesirde, son 10 yıl içinde 61 milyon fidanın toprakla buluştuğu açıklandı.

Balıkesir`de, son 10 yıl içinde 61 milyon fidanın toprakla buluştuğu açıklandı.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü`nün son yıllarda yaptığı çalışmalarla Türkiye, dünyada orman varlığını artıran nadir ülkelerden biri oldu.
Son 11 yılda Türkiye`de ağaçlandırma çalışmalarında yaşanan bu ivmenin Balıkesir`e de yansıdığını söyleyen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu  "2003-2013 yılları arasında Balıkesir`de 
61 milyon fidanı toprakla buluşturarak, ağaçlandırma ve ormancılıkta adeta destan yazdık" diye konuştu.
Eroğlu: "Ülkemizin akciğerleri ormanlarımızın artması için çalışıyoruz"
Türkiye çapında son 11 yılda eşi görülmemiş bir rekora imza atarak 3 milyar fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Eroğlu "Ülkemizin akciğerleri olan ormanlarımızın artması için çalışıyoruz. Bu çalışmalar kapsamında Balıkesir`de 2003-2013 yılları arasında 1 milyon dekar alanda çalıştık ve 61 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Ayrıca tesis ettiğimiz şehir ormanları ve mesire yerleri ile Balıkesirli vatandaşlarımıza eğlence ve dinlenme alanları kazandırdık" dedi.
Eroğlu: "Fidan dikilebilecek her yer ağaçlandırılıyor"
Okul bahçelerinden ibadethane bahçelerine, mezarlıklardan karayolu kenarlarına kadar fidan dikilebilecek her yeri ağaçlandırdıklarını ifade eden Prof. Dr. Eroğlu "Balıkesir`de okul bahçelerinde öğrencilere ve vatandaşlara 8 bin fidan dağıttık. 105 ibadethane bahçesine 2 bin 999, 562 okul bahçesine 9 bin 554 fidan diktik. Balıkesir dahilindeki 43 km`lik otoyol ağında 34 bin 400 fidanı toprakla buluşturduk. Ayrıca fidan üretimiyle ekonomiye destek sağladık. 997 dekar alanda kurduğumuz 42 milyon 300 bin adet/yıl kapasiteli Balıkesir, Dursunbey, Gölcük, Sındırgı ve Sünnü fidanlıklarında 2003-2013 yılları arasında 114 milyon 500 bin adet fidan ve 71 ton 300 kilo tohum ürettik" dedi.
Balıkesir halkının şehir stresinden uzak hoşça vakit geçirebilmeleri için 20 mesire yerini ve 1 şehir ormanını hizmete aldık bilgisi veren Eroğlu, Türkiye`yi bal üretiminde dünya lideri yapmak maksadıyla ülke çapında bal ormanları kurduklarını bu atılımımız sayesinde ülkemizin bal üretiminde dünyada 5. sıradan 2. sıraya yükseldiğini, arıcılığı geliştirmek ve organik bal üretiminde Balıkesir`in dünyada söz sahibi olabilmesi için 4 bal ormanını Balıkesir`imize kazandırdık açıklamasında bulundu.
2013`te gelir getirici tür ağaçlandırmalarında Balıkesir`de toplam 102 köyde 6 bin 16 dekar alanda çalışma yaptıklarını işaret eden Eroğlu, "Bu alanlarda 199 bin 130 gelir getirici badem, ceviz ve fıstık çamı fidanını toprakla buluşturduk. Bu fidanların dikimi bakımı 3 yıl boyunca OGM`ye ait. Daha sonra bu alanları parselleyip kurayla o köyde oturanlara dağıtacağız. Dikmesi ve yetiştirmesi 3 yıl boyunca bizden olacak, elde edilen gelirler Balıkesirli köylümüzün olacak" diyerek sözlerini tamamladı.