Balıkesirde, tıbbi bitki envanter hazırlığı

Balıkesirde, tıbbi bitki envanter hazırlığı

Erdekin defne cenneti olduğu açıklandı

Erdek`in defne cenneti olduğu açıklandı
Balıkesir genelinde, yetişen tıbbi ve aromatik bitkilerin envanterinin çıkarılması çalışmalarına başlandı.
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Recep Ateş, ilin orman varlığı açısından Türkiye`de ilk 10 arasında olduğunu belirterek, bölgede bolca bulunan, gıda, ilaç, kozmetik, kimya ve boya sanayisi de kullanılan tıbbi ve aromatik bitki türlerinin envanterinin çıkarılacağını söyledi.
Baştarafı Sahife 1'de
Orman Bölge Müdürü Ateş, iki denize kıyısı olan Balıkesir`in son derece zengin bir bitki örtüsüne sahip olduğunu bildirdi. Bölgede 20 civarında odun dışı orman ürünü bulunduğunu ifade eden Ateş, "Erdek ve Bandırma yöresinde Karadeniz, Edremit ve civarında Akdeniz, Dursunbey`de iç bölgelerdeki bitki örtüsü var. Dolayısıyla bitki çeşitliliği açısından son derece zengin bir il durumundayız. Bunların envanteri ni çıkarıp bilimsel açıdan yararlanacağız. Bölgemizde vatandaşların ot olarak gördüğü ancak bizler açısından önemli yeri olan bitki türleri var. Bunlar aktarlarda satılıyor. İlaç, gıda, kozmetik, boya ve kimya sanayisinde kullanılan bitki türleri var. Erdek ve civarında defne, adalarda ise bol miktarda adaçayı var. Bunun dışında papatya, kestane, kekik, çam fıstığı, çeşitli mantarlar, sarmaşıklar, çuha çiçeği, biberiye, kantero gibi bitkiler, ormanın içerisinde doğal olarak yetişiyor." dedi.
Vatandaşların bunları gelişigüzel topladığına dikkat çeken Recep Ateş, "ot" deyip geçilen bu bitkilerin zaman içinde yok olabileceğine dikkat çekti. Bunun önüne geçmek için böyle bir çalışma başlattıklarına işaret eden Ateş, amaçlarının bu türlerin sürdürülebilir hale getirilmesi olduğunu vurguladı. Çalışmayla nerede ne tür bitki olduğunun kayıt altına alacağını belirten Ateş, "Ayrıca bu bitkilerden faydalanan sanayicilerin, hangi mevsim istediğini tespit edip vatandaşa söyleyeceğiz. Böylece hem ilin ekonomisine hem de hammadde ihtiyacının karşılanmasına katkısı olacak. Dünyada sadece bölgemizde yetişen bitki türleri var. Bunların korunması ve tanıtılması sağlanacak. Bir rivayete göre adaçayının, ismini Marmara Adası`ndan aldığı söyleniyor. Birçok yerde adaçayı var ancak buradaki çok özel ve tercih edilen bir tür." diye konuştu.
Bir yıl önce bakanlık bünyesinde Odun Dışı Ürünler Daire Başkanlığı kurulduğu bilgisini veren Orman Bölge Müdürü Ateş, bu kapsamda Balıkesir`de çalışma başlatıldığını aktardı. 
"Bölgemizde bildiğimiz ürünlerin dışında yararlanabileceğimiz yeni bitki türlerinin de tespiti yapılıyor." diyen Ateş, şöyle devam etti: "İlkel usulle toplanan bu ürünlerin hammadde değeri kaybolabilir. Bilimsel yöntemlerle bu işin yapılması için uğraşıyoruz. Çalışmalar yaklaşık bir yıl sürecek. Bütün bölgeler taranacak. Envanter bittikten sonra bu bitkilerden nasıl yararlanılacağı konusunda çalışma yapılacak. Sonuçta hem o türler doğada varlığını devam ettirecek hem de bu türlerin devamlılığı sağlanacak. Bu arada korunmaya muhtaç türler de koruma altına alınacak. Bölgemizde en çok tercih edilen, ekonomik değeri olan defne ağacı üzerindeki çalışmalarımızı tamamladık. Şu anda dünyada çok tercih ediliyor. Defne, bölgemizde toplanıp İzmir`e gönderiliyor. Kurutulduktan sonra ihraç ediliyor. Özellikle balık istiflenmesinde kullanılıyor. Ayrıca defnenin yağı, saç şampuanları ve kozmetik sanayisinde kullanılıyor."