Bugün, 5 Mayıs 2024 Pazar

Balıkesire Basın Müzesi

Balıkesire Basın Müzesi

Balıkesirde 152 yılık tarihi geçmişi bulunan Paşa Konağının Basın Müzesi ne dönüştürülmesi amacıyla çalışma başlatıldığı bildirildi.

Balıkesir`de 152 yılık tarihi geçmişi bulunan Paşa Konağı`nın `Basın Müzesi` ne dönüştürülmesi amacıyla çalışma başlatıldığı bildirildi. 
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti (BGC), Balıkesir Valiliği İl Özel İdare Genel Sekreterliği`ne başvurarak, Karesi Mahallesi`ndeki tarihi Paşa Konağı`nın  `Basın Müzesi` olarak tahsis edilmesini talep etti. 
BGC`nin talebi, İl Genel Meclisi`nin bugünkü toplantısında görüşülürken, komisyona havale edildi. 
BGC Başkanı Ramazan Demir, basın yaşamında 126 yıllık tarihi geçmişe sahip Balıkesir`de eksikliği hissedilen Basın Müzesi`nin kurulması yolunda Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve Gazeteciler Cemiyeti Vakfı ile ortaklaşa çalışma başlatıklarını söyledi.
Demir, Cumhuriyet`in ilk yıllarında gazete basımı için kullanılan makina ve araç gereçleri yanında, geçmişten günümüze yayın yapan gazete nüshalarını sergilemeyi amaçladıkları Basın Müzesi projesiyle ilgili Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü yanında Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğü nezdinde de girişimlerde bulunacaklarını kaydetti. 
İl Özel İdaresi`ne ait Paşa Konağı`nı bu amaçla değerlendirmeyi düşündüklerini ifade eden Demir, ``Balıkesir Valiliği nezdinde yaptığımız ilk girişimlerde olumlu sonuç verdi. Bunun üzerine Balıkesir tarihinde 152 yıllık bir tarihi değere sahip Paşa Konağı`nın  Basın Müzesi projesi için cemiyetimize tahsis edilmesini talep ettik.  İl Genel Meclisi`nin de atıl durumdaki tarihi binayı Balıkesir için yeniden cazibe merkezi haline getirecek projemize duyarlı yaklaşacağına inanıyoruz`` dedi. 
24 Temmuz Gazeteciler Günü nedeniyle  BGC`nin  verdiği iftar yemeğinde de konu gündeme getirilmiş ve `gazeteci dostu` olarak bilinen Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, cemiyetin bu yöndeki girişimini olumlu bulduklarını söylemişti. 
PAŞA KONAĞI`NIN TARİHİ
1860 yılında Ahmet Vefik Paşa`nın Bursa Valiliği döneminde, Balıkesir`e gelip Paşa konağı hakkında bilgi aldığı bilinmektedir. Bir dönem yıkım kararı alınan binanın, 2. Dünya Savaşı yıllarında kullandığı ve bunun üzerine yapı tescil ettirilerek yıkımı engellendi. Kesin inşa tarihi belli olmaayan eserin, tapu sicil kayıtlarında Şehirli Mehmet Efendi tarafından kullanıldığı belirlenmiştir. 
2002 yılında, Balıkesir Valiliği tarafından restore edilerek tekrar hayat bulan yapı, mimarisi ve özellikle süsleme karakteristliğiyle Balıkesir evleninin en görkemlilerinden biri durumunda. 


Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli