Tarih: 09.10.2013 00:00

Balıkesire Çinden Bor Teknolojisi transferi geliyor...

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Gazeteciler Cemiyeti`ni ziyaret etti. Cemiyet Başkanı Ramazan Demir ve  gazeteciler ile görüşen Vali Turhan gündeme ilişkin soruları da yanıtladı.
Balıkesir`in çok kısa sürede ciddi atılımlar yapacağını kaydeden Vali Turhan, Çin ve Güney Koreli işadamlarının kente Bor Madeni yatırımı yapmak için görüşmelerin devam ettiğinin açıkladı.
Turhan " Çinliler ile Bor üzerine görüşme yapıyoruz. Önemli bir yatırım. Teknoloji transferi oluşturacak bir yatırım. Bandırma Balıkesir arasında bir yatırım düşünüyorlar. Çalışmaları devam ediyor. Bu yatırımdan ayrı olarak Güney Kore İhracat Birlik Başkanı Balıkesir`e geldi onlarda yatırım için çok istekli. Bor ile ilgili bir mevzuat var. Bor`un çıkartılması ve işlenmesi devlet tekelinde. Mamulün işlenmesi özel sektör tarafından yapılabilir. Güney Koreli firmanın Eti Maden ile görüşmeleri devam ediyor. Bu görüşmeler olumlu sonuçlanırsa tekrar Balıkesir`e gelecekler.
ÇİNLİ FİRMA TEKNOLOJİ TRANSFER EDECEK
Çinli firmanın Bandırma-Balıkesir arasına yapacağı Bor yatırımı önemli bir yatırım. Teknoloji transferi söz konusu olacak.  Şu anda incelemeleri devam ediyor. Bandırma üzerinde duruyorlar. Özelliği olan bir yatırım olacak. Özellikle savunma sanayinde ve nükleer teknolojide kullanılacak ürünlerle ilgili yatırım yapılacak. Yapılacak tesis Türkiye`ye bir teknoloji transferi olacak. Bu açıdan önemli bir yatırım"dedi.
BANDIRMA`YA 250 MİLYON
DOLARLIK KİMYA YATIRIMI
Bandırma`ya kimya sektöründe 250 milyon dolarlık yerli bir yatırım söz konusu olduğunu kaydeden Vali Turhan" Orada çalışmalar devam ediyor. Önümüzdeki dönemde Balıkesir`de ani değişiklikler olacak. Bu yatırım daha sonra 1 milyar dolara çıkabilecek ve tamamen stratejik bir yatırım. Ürünlerin tamamı bugün itibariyle yurtdışından alınıyor. 250 milyon dolarlık bir yatırım böyle olunca bu firma aynı zamanda fabrikanın yanına Endüstri Meslek Lisesi yapacak ve kendi elemanlarını yetiştirecek. Bu tesisiler ekonomiye ve eğitime de katkı sağlayacak.      
Balıkesir 5-10 yıl içerisinde geçekten büyük bir şehir olacak. Burada şehrin yaşanabilir bir şehir olmasını devam ettirme görevi bize, yerel yöneticilere ve sivil toplum örgütlerine görev düşüyor. Sanayi kuruluşlarını doğru yerlere konuşlandırmak bu şehrin önümüzdeki yıllarda yaşanabilir bir şehir olması açısından önemli. Bu şehir hem sanayi şehri olsun, hem tarım şehri hem hayvancılık, hem turizm hem de üniversite şehri bunu yapmak mümkün. Yeter ki şu Organize Sanayi Bölgesi`ni doğru yere konuşlandırmaya devam edelim. Biz Bandırma-Bigadiç arasında ki sanayi şehri kurallarına uyarsak, çiğnemezsek çevre düzen planını hem sanayi şehri hem de güzel nefes alınan bir şehir oluruz. Bugün Büyükşehirler Bursa dahil mahvolmuş durumda, sanayi ve yerleşimleri iç içe girmiş durumda. Bugün bize baktığınızda bizim hala bunu doğru planlama imkanımız var "diye konuştu.
CEMİYET BİNASI VE BASIN
MÜZESİNİ ÇOK BEĞENDİ
Vali Ahmet Turhan, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti`ni yeni hizmet binası ve Basın Müzesi`ni tarihi Paşa Konağı`nda ziyaret etti.
Vali Turhan "Cemiyet binası ve Basın Müzesi bundan sonra Balıkesir`e gelen misafirleri gezdirebileceğimiz ender yerlerden birisi olacak. Önümüzdeki süreçte de ecdattan bize kalan tarihi binalarımızın restorasyonunu yapıp halkın hizmetine verme düşüncesindeyiz. Balıkesir`de ki tarihi binaların projelerini yapıp aynı kapsamda restorasyonunu yapı kamunun hizmetine sunacağız. Balıkesir`de gerçekten çok güzel eserler var. Bunların bir an önce restorasyonunu yapacağız. Ancak restorasyon yapmak yetmiyor binayı kullanmadığınızda çok kısa sürede eskiyor. Sağ olsun Yılmaz Arslan bey restorasyonu yaptıktan sonra bu tür bir düşünce olduğunu söylemişti. Bende geldiğimde çok uygun olacağını düşündüm ne kadar uygun olduğunu görüyoruz. Basın Müzesi`nde Basın ve Kuva-yi Milliye Bölümü oluşturulabilir. Kuva-yi Milliye`nin başladığı yer Balıkesir. Kuva-yi Miiliye`de de gazetecilerin aktif rolü var.  " dedi.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ramazan Demir`de "Burası tarihi 1830`lu yıllara dayanan bir bina. Bu binanın Balıkesir`e kazandırılması ve dışarıdan gelen konuklara tanıtılması açısından çok önemli. Balıkesir basınını 1886`dan günümüze kadar görmeleri ve hangi aşlamalardan geçtiğini tanımaları Balıkesir için kazanç olacak. Basın Müzesi için arkadaşlarımızın ellerinde olan tarihi eserleri topluyoruz. Balıkesir Basın Tarihi eksiğinin hazırlayacağımız kitap ile kapatmak istiyoruz. İlköğretimde Medya-Okur Yazarlığı gören bütün öğrencilere broşür hazırlayarak okullarda dağıtımını yağacağız ve öğrencileri gruplar halinde buraya getirerek Balıkesir Basın tarihi hakkında onları bilgilendirmeye çalışacağız"diye konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —