Tarih: 09.02.2020 01:10

Balıkesir´in depremselliği konuşuldu

Facebook Twitter Linked-in

İTÜ Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim, Balıkesir´de yaptığı açıklamada, Balıkesir şehir merkezinde 7´nin üzerinde deprem olmasının mümkün olmadığını söyledi.
İstanbul Ticaret Üniversitesi Gayrimenkul Geliştirme Kentsel Dönüşüm ve Planlama Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Haluk Selim, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nde daire başkanlarına, müdürlere ve gazetecilere Balıkesir depremselliği hakkında bilgilendirme sunum yaptı.
Sunumu baştan sona dinleyen Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, 18.02 bölgesindeki mülk sorununun ortadan kaldırılması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Balıkesir şehir merkezinin içinden ve yanından aktif bir fay hattı geçmediği için mevcut fay hatlarının 7´nin üzerinde deprem yaratmayacağı bilgisini veren Doç. Dr. Haluk Selim ?Depremsellik açısından Balıkesir´i 3 bölgeye ayırmak gerekir. Birinci bölgede (Bandırma, Gönen, Manyas ve çevresi) Kuzey Anadolu fay hâkimiyeti var, 3,5 milyon yıldır burada deprem meydana getiriyor. Bu fayın güney kolu Gönen´den güneybatıya dönüyor, Bandırma´ya kadar bu bölgeye hâkim. İkinci bölgeye (Edremit ve çevresi) geldiğimizde burada farklı bir dünya var. Üçüncü bölge ise Balıkesir merkez. Balıkesir merkezde olan depremlerin büyüklükleri 5 ve 6, ikinci bölge 6 ve 6,5 üçüncü bölge 6 ve 7´nin üzerinde. O yüzden buraya birinci derece lafı çok yanlış. Bandırma, Gönen Manyas´ın dışındaki Balıkesir´in ilçelerinde 7´lik deprem pek olası değil. Dünyanın en aktif üç fayından birisi olan Kuzey Anadolu fay hattının güney kolu Gönen´den geçiyor. Bu fay hattında yaşanacak kırılmalar, Bandırma, Gönen ve Manyas´ı etkileyebilir.? diye konuştu.
Gazetecilerin, Sanayi 2. kapı bölgesindeki 18.02 imar planının son durumu hakkında bilgi almak istedikleri sorusuna cevap veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz´da ?18.02, 1986 yılında Bakanlık tarafından imara açılmış bir yer. Oradaki konu hangi arsa kimin tartışmasından dolayı olayın mahkemeye taşınması sonucu oluşan bir sorun. Bu bir imar meselesi değil imar planları zaten hazırlanmış biz burada mülkiyet sorunlarını çözüyoruz. Orasının zaten imarı var. Tarlaların arsaya dönmesi sonucunda vatandaşların kendi aralarında yaşanan itilaflarından dolayı mahkeme tarafından yapılaşma durduruldu. O bölge, Gaziosmanpaşa ve Paşaalanı ile beraber imara açıldı. Çözülmez denen her şeyi çözüp bölgeye yaşanabilir, modern bir yaşam alanı kazandıracağız." dedi.
Kentsel dönüşümün önünün yasal olarak açık olduğunu belirten Başkan Yılmaz, "2002 yılından sonra yapılan binaların devletin belirlediği kurallara uygun bir şekilde yapıldığını belirterek, artık alternatif yeni yaşam alanlarının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti.
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —