Tarih: 08.04.2022 21:08

Balıkesir’in 11 bin 68 kadın esnafı var

Facebook Twitter Linked-in

Balıkesir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Fehmi Erdem, birliklerinin toplam üye sayısının  47.992 olduğunu bu üyelerin 36.924’nün erkek, 11.068’nin de kadın olduğunu söyledi. Geçen yıl 4.840 yeni üyenin kayıt olduğunu, 1.476 esnafın ise işini terk ettiğini kaydeden Erdem, “Esnafın yanında çalışan çıraklar artık yetiştiklerini düşündüklerinde kendi işyerlerini açıyor. Bunun yanında, işçiyken çeşitli nedenlerle işini bırakıp işyeri açanlar da var” dedi. 
Ekonomik dalgalanmaların olduğu dönemlerde vatandaşın güvenilir birebir ilişki aradığını bu nedenle de esnafa yöneldiğini söyleyen Erdem, refah günlerinde alışveriş merkezlerini (AVM) ve zincir marketleri tercih eden vatandaşların kriz günlerinde esnafa yöneldiğine dikkat çekerek, “Bu durum esnaflığa ilgiyi arttırıyor” diye konuştu. 
Esnaf sayısı artsa da esnafın yaşadığı pek çok sorun olduğunu, bu sorunların bazı mesleklerin zamanla azalmasına ve yok olmasına neden olabildiğine dikkat çeken Başkan Erdem, “Örneğin; şapkacılık, yorgancılık, dokumacılık, ciltçilik gibi bir zamanlar çok önemli olan bazı meslek grupları bugün yaşayan son temsilcileri tarafından icra ediliyor” dedi. 
Erdem, esnaf ve sanatkarların yaşadığı en büyük problem olarak da sokak aralarında bile peş peşe, kuralsızca açılan zincir marketleri gösterdi. 
Sayıları on binleri aşan ve her ay artan zincir marketlerin, bakkal, manav, kasap ve diğer esnafın o sokakta tutunamamasına neden olabildiğini anlatan Erdem, “Düne kadar işyeri sahibi olan binlerce esnaf ve sanatkar bugün bir çok zincir markette ve AVM’lerde işçi konumunda çalışmaya başlıyor. Ayrıca, içlerinde bakkal, pastane, lokanta, kasap, züccaciye ve kırtasiye gibi yaklaşık 50 ile 70 mesleğin barındırıldığı büyük mağazalar bulunan AVM’ler de çevredeki küçük esnafın büyümesini engelliyor. Vergi ve kira gibi giderlerin artması, dijitalleşme ortamına adapte olamama, esnaf ailelerin çocuklarını masa başı işlere yöneltmesi ve aynı şekilde çocukların da esnaflık yapmak istememesi günümüzde kaybolmaya yüz tutmuş meslekler kategorisinin açılmasına neden olmuş durumda” dedi. 
Türkiye’de esnaf ve sanatkarların durumlarının iyi olmasının, işçinin, memurun ve çiftçinin gelir düzeyinin iyi olmasına bağlı olduğunu işaret eden Erdem, esnaf ve sanatkârların başlıca sorunları olarak ekonomik, sosyal ve siyasal sorunlar, teknolojik gelişim, büyük marketlerin çoğalmasıyla birlikte oluşan haksız rekabet, finansman sorunu, yetersiz pazarlama ve mesleki bilgi eksikliği, ağır vergiler, çalışan giderleri ve sosyal güvenlik sistemi, ihracat ve danışmanlık hizmetlerinin yetersiz ve eksik olması olarak sıraladı. 
Esnaf ve sanatkarın en büyük sorunlarından biri olarak yeterince çırağın olmamasını ve yeni ustaların yetişmemesi olduğunun altını çizen Erdem, mesleki eğitime yönelik teşvikler artsa da meslek eğitim liselerine ilginin azaldığını ya da sadece derslerinde başarılı olamayan gençlerin bu liselere yerleştiğini belirterek, oluşan bu yanlış algıdan da kurtulmak gerektiğini kaydetti. 
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —