Tarih: 19.05.2022 21:36

Balıkesir'in Yenilenebilir Enerji Çalışmaları Güç Kazanıyor

Facebook Twitter Linked-in

Güney Marmara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Güney Marmara bölgesi deniz üstü rüzgar santrali ve limanı ön fizibilite hazırlık çalışmaları Balıkesir Valisi Hasan Şıldak başkanlığında yapılan toplantıyla değerlendirildi.  
Valilik Koca Seyit Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantıya Vali Şıldak’ın yanı sıra Güney Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Abdullah Güç, Bursa Teknik Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Samet Öztürk, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enerji Uzmanı Doç. Dr. Nejan Huvaj, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Enerji ve Deniz Bilimleri Uzmanı Doç. Dr. Elif Oğuz, Bursa Teknik Üniversitesi Hidrojen Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ömür Aras, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Enerji Uzmanı Araştırma Görevlisi Fatih Karipoğlu ve Profinstance Danışmanlık, Finans ve Ekonomi Uzmanı Özlem Kıldır katıldı.  
Toplantıda ön fizibilite kapsamında teknik ve çevresel kriterlere göre deniz üstü rüzgar santrali kurulumu için uygun alanlar ile ilgili katılımcılar tarafından bilgi verildi. Kurulu güce dayalı pilot, orta ölçek ve büyük ölçek senaryolarının ekonomik ve finansal analizlerle belirlenmesi noktasında fikir alışverişinde bulunuldu. Verilen bilgiler ışığında yeşil hidrojen üretimi entegrasyonu, bölgede yer alan Çanakkale, Karabiga ve Bandırma Limanlarının deniz üstü rüzgar enerji santrali projelerine hizmet etme kapasitesi analiz edileceğine yönelik çalışmalar yapılacağına değinildi. Çalışmalarla bölgenin sanayi kapasitesinin deniz üstü rüzgâr santrali tedarik zinciri açısından değerlendirilmesi sonucunda bir eşleştirme çalışması ile sanayi haritalandırması yapılacağı uzmanlar tarafından dile getirildi.  
Güney Marmara Kalkınma Ajansı tarafından yapılacak fizibilite çalışması ile birlikte eş zamanlı olarak özel sektör temsilcilerinin katılımıyla kurulacak Deniz Üstü Rüzgar Enerjisi Platformu’nun Türkiye'de ilkler arasında yer almasının Balıkesir için önemli olduğunu söyleyen Vali Şıldak, rüzgar enerjisi potansiyeli bakımından % 18 oranla liderliği elinde bulunduran İlimizde yenilenebilir enerji açısından güzel gelişmeler olduğuna vurgu yaptı. 
Uzmanların ve akademisyenlerin 6 aylık çalışması ile Ekim 2022’de sonuçlanması beklenen fizibilite çalışmalarıyla Güney Marmara Bölgesi’nin yaklaşık 3000 MW olduğu tahmin edilen deniz üstü rüzgar enerjisi yatırım alanları tespit edilecek.  Çalışma sonucunda 20 MW olarak öngörülen pilot tesisin bölgede hayata geçirilmesi hedefleniyor. 
Haber Merkezi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —