Tarih: 27.08.2013 00:00

Balo Projesi 8 Eylül de başlıyor?

Facebook Twitter Linked-in

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Halit Sezgin`in de Yönetim Kurulu Üyeliğini yaptığı Türkiye`nin en büyük lojistik projelerinden biri olan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonları (BALO) projesi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde başlıyor. 
Anadolu`da üretilen ürünleri demiryoluyla Avrupa`ya ulaştırmayı hedefleyen proje kapsamında ilk tren 8 Eylül`de Manisa`dan Münih`e hareket edecek.
Büyük Anadolu Lojistik Projesi ile sanayicinin rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirten TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ``Bugüne kadar Anadolu sanayicisi, ürünlerini ulaşım sorunları ve sistem olmaması nedeniyle demiryolundan Avrupa`ya ulaştıramıyordu. Özellikle nakliye masrafları, Anadolu`daki sanayicimizin rekabet gücünü engelliyor. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması olmasına rağmen, bu avantajı sadece batı bölgesindeki illerimiz kullanabiliyor. İstanbul, ihracatının % 51`ini, İzmir % 61`ini, Bursa % 78`ini Avrupa`ya yaparken; Anadolu`nun ortasındaki Konya % 33`ünü, Gaziantep ise sadece % 24`ünü Avrupa`ya yapabiliyor. Yani, nakliye masrafları rekabet gücünü azalttığı için Anadolu, Gümrük Birliğine giremiyor. Balo projesi ile bu sorunu çözeceğiz`` dedi.
İlk tren 8 Eylül`de hareket edecek
8 Eylül`de ilk yük treninin Münih`e hareket edeceğini belirten Hisarcıklıoğlu, ``Artık, sanayicilerimiz ürünlerini demiryolu taşımacılığıyla, daha uygun navlunlarla Avrupa`ya yollayacaklar. Anadolu`nun farklı illerinden Bandırma`ya tarifeli olarak gidecek trenler, Marmara Denizini geçerek Tekirdağ`a ulaşacaklar. Tekirdağ`dan itibaren Avusturya Devlet Demiryolları ile yaptığımız iş birliğiyle yüklerini Münih ve Köln`e ulaştıracaklar`` diye konuştu. 
Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar (BALO) AŞ`nin güçlü bir ortaklık yapısı olduğunu vurgulayan Hisarcıklıoğlu, başta TOBB olmak üzere, 51 oda, 24 borsa, 15 organize sanayi bölgesi, UTİKAD ve UMAT`ın şirketin ortakları arasında yer aldığını ifade etti. 
Hisarcıklıoğlu, "2014 başında haftalık karşılıklı 5 blok tren olacak. 350 konteyner 875`e çıkacak. Avrupa`da varış noktası 4`e çıkacak. İki tren feribotumuz olacak. İpekyolu`nu canlandırmak istiyoruz. Oradan gelen hammaddeleri de Türkiye ve diğer ülkelere taşıyacağız`` diye konuştu.



Orjinal Habere Git
— HABER SONU —