BANDAK özel günü Kapıdağ’da kutladı
11 Aralık “Dünya Uluslararası Dağ Günü”, Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü”(BANDAK) tarafından da kutlandı.
Erdek Haber
Yayın: 11 Aralık 2023 - Pazartesi 16:32
Güncelleme: 11 Aralık 2023 16:32
BANDAK özel günü Kapıdağ’da kutladı

11 Aralık “Dünya Uluslararası Dağ Günü”, Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü”(BANDAK) tarafından da kutlandı.

BANDAK, Gönen’de halk için bir dağ yürüyüşü gerçekleştirdi.

BANDAK Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Civan, Başkan Yardımcısı Mustafa Anadol ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Alşan, 11 Aralık Dünya Uluslararası Dağ Günü”nde, Kapıdağ’da açıklamalarda bulundular.

BANDAK yöneticileri, Dünya Uluslararası Dağ Günü’nün, dağların eko sisteminin korunması için farkındalık yaratma günü olduğuna dikkati çektiler.

Dünya Uluslararası Dağ Günü’nün 2002 yılından beri kutlandığına işaret eden BANDAK Başkanı Kadri Civan, Kapıdağ’ın da son yıllarda eko sisteminin yara aldığının altını çizerek şunları söyledi:

“Kapıdağ’da özellikle ticari amaçlı kesimler doğaya büyük zarar veriyor. Ekoturizm ismi altında birçok ruhsatsız yapının bulunduğunu üzülerek görüyoruz. Ticari amaçlı yapılaşmalar, madencilik faaliyetleri dağı çok kirletti. Sürdürülebilir tarım büyük yara aldı. Ekosistemin darbe yemesi sonucunda dağda yaşayan yaban hayvanları azaldı. Ceylanlar, tavşanlar, sincapların azaldığını gözlemliyoruz. Rüzgâr enerji santrallerinin(RES) geçmesi için açılan çok geniş yollar için çok sayıda ağaç kesildi. Günübirlikçiler de yarattıkları kirlilik nedeniyle Kapıdağ’a büyük zarar veriyor. Kapıdağ her geçen gün elden çıkıyor. Kamu yetkililerini, Kapıdağ’ın korunması için gerekli önlemleri almaya çağırıyorum.”

DAĞLAR SU KAYNAĞI

Başta Kapıdağ olmak üzere ülkemizdeki tüm dağların su kaynağı açısından çok zengin olduğuna dikkati çeken Civan, “Suyumuzun yüzde 80’i dağlardan geliyor. Tüm dünya için su, gelecekte çok daha aranan stratejik bir varlık olacaktır” dedi.

150 üyeye sahip olan BANDAK’ın üyelerine ve vatandaşlarına yönelik Kapıdağ yürüyüşlerini organize etmeyi sürdürdüklerini belirten Civan, şunları aktardı:

“Ayrıca her yıl Kapıdağ’da düzenlenen ‘Kyzikos Ultra Maratonu’nun da Kapıdağ’ın korunması konusunda farkındalık yarattığına inanıyoruz. Bizler, Kapıdağ’ın korunması için elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Hatta Kapıdağ’da zaman zaman rastladığımız kaçak kazı girişiminde bulunanları da jandarmaya bildiriyoruz. Bu arada 20 kişilik bir ekibimiz de orman yangınlarına müdahale kadrosu içinde yer alıyor.”

Kadri Civan’ın başkanlığındaki BANDAK yönetiminde 7 kişi görev yapıyor.

ÖNDER BALIKÇI

Anahtar Kelimeler: BANDAK Kapıdağ’ kutladı
  • Pazartesi 19.5 ° / 8.7 ° Güneşli
  • Salı 19.9 ° / 10.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 19.6 ° / 12.4 ° Güneşli
1

SMA Tip-1 Savaşçısı Çınar İçin Erdek tek yürek oldu

2

Burası, Bandırma’nın Paşakent Mahallesi. Nüfusu 11 bini aştı ve her geçen gün artıyor.

3

Küçük Fikirler Büyük Canlılık Getirir

4

Halit Yukay'ın ölümüne neden olan gemi kaptanı için 9 yıla kadar hapis istenen iddianame kabul edildi

5

Balıkesir, Şehit Emre Sayın’ı son yolculuğuna uğurladı

6

Altyapı Çalışmalarında Arkeolojik Kalıntılar Çıkıyor

7

Mahkeme kararı: “Bu hayvanlar Türkiye’ye sokulamaz”