Bandırma Kent Konseyi Başkanlığı tarafından düzen-lenen “Balıkesir-Çanakkale 1/100.000’lik çevre düzeni planı çalıştayı” Ticaret Odası toplantı salonunda yapıldı.
Çalıştay’da konuşan Şehir Plancıları Odası Genel Başkanı Orhan Sarıaltun, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan 1/100.000 çevre düzeni planlarıyla birlikte Balıkesir ve Çanakkale’de bulunan 4 bin 800 hektar alanın yapılaşma ve sanayiye açıldığını söyledi.
Bakanlığın yapılaşma ve sanayiye açılan alanların belirlenme sürecinde yerel yönetimlerin devre dışı bırakıldığının altını çizen Sarıaltın, “Bakanlık planları hazırlarken yerel yönetimler ve sanayi yatırımlarının yapılacağı yerleşim yerlerindeki sivil toplum kuruluşlarının da görüşlerini almalıydı. Planlarda tarım alanları, sit kapsamında bulunan alanlar sanayi yatırımları ve yapışamaya açılıyor” dedi.
Çevre Mühendisleri Odası Genel Başkanı Baran Bozoğlu’da konuşmasında, 1/100.000’lik çevre düzeni planlarıyla birlikte Balıkesir-Çanakkale’nin sanayi yatırımlarına açılacağını söyledi. Bu bölgenin sanayi yatırımlarına açılmasının tarım alanları ve çevre dengesi üzerinde olumsuz etkilerinin olacağını dile getiren Bozoğlu, sanayi yatırımlarından dolayı Marmara Denizi’ndeki balık popülâsyonu ve Avrupa Konseyi tarafından A Sınıf diplomayla ödüllendirilen Kuşcenneti Milli Parkının da olumsuz yönde etkileneceğine dikkat çekti.
Çalıştaya AK Parti Balıkesir Milletvekili Cemal Öztaylan, CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza, Manyas Belediye Başkanı Tancan Barçın, Bandırma Kent Konseyi Başkanı Levent Coşkun, Çanakkale Kent Konseyi Başkanı Ali Çalıdağ, Gelibolu Kent Konseyi Başkanı Nihat Demirsu, Ayvalık Kenet Konseyi Başkanı Ahmet Üzgeç, Kazdağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği Başkanı Cahit İnceoğlu, Eceabat Kent Konseyi Başkanı Ali Oğuzlar, Erdek Körfezi Dayanışma Platformu Sözcüsü Hatice Kirazoğlu ve çok sayıda vatandaş katıldı.
B. İlkhaber