Bandırma iş dünyası yüzünü Makedonya´ya döndü

Bandırma iş dünyası yüzünü Makedonya´ya döndü

Bandırma Belediyesi ve Bandırma Ticaret Odası tarafından, ?Makedonya Cumhuriyeti´nde yatırım ve yatırımcı destekleri? konulu konferans, Santral Kültür Merkezi´nde, Bandırma iş dünyası ile buluştu.

Bandırma Belediyesi ve Bandırma Ticaret Odası tarafından, ?Makedonya Cumhuriyeti´nde yatırım ve yatırımcı destekleri? konulu konferans, Santral Kültür Merkezi´nde, Bandırma iş dünyası ile buluştu. Konferansa konuşmacı olarak, Makedonya Büyükelçisi Dr.Zvonko Mucunski ile Makedonya Cumhuriyeti Yabancı Yatırım ve İhracat Tanıtım Ajansı Uluslararası Ofis Başkanı Habil Mustafa katılarak, Bandırmalı işadamlarına Makedonya´daki yatırım olanakları konusunda bilgiler verdi.
Açılış konuşmasını yapan Mehmet Kılkışlı, Türkiye´nin kalkınmasını sağlamak amacıyla son yıllarda büyük atılımlar yapıldığına dikkat çekerek, Türkiye´den daha fazla KOBİ´nin ihracat yapabilmesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği olarak kolları sıvadıklarını söyledi.
Makedonya´nın istikrarla büyüyen bir ülke olduğunu işaret eden Kılkışlı, Makedonya´nın Avrupa´ya açılan kapı olduğuna dikkat çekerken şunları söyledi:
?Türkiye´nin kalkınmasını sağlamak amacıyla devletin de katkısıyla gerek yurt içi, gerekse yurt dışı yatırımlar konusunda son yıllarda büyük atılımlar yapılıyor. Yurt dışı yatırımlara yönelik teşvikler ile yeni pazarlara daha güçlü giriş yapmak ve yeni müşterilere ulaşmak, firmalar için daha ulaşılabilir bir hedef durumuna gelmektedir. Ülkemizin ihracatının artırılması amacıyla kamu kurumlarının özellikle başta KOBİ´ler olmak üzere şirketlere yönelik çeşitli destekleri bulunmaktadır. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde daha fazla KOBİ´yi ihracat yapar duruma getirebilmek için kolları sıvadık. Sınır tanımayan firmalar arıyoruz. Bunun birinci aşaması, firmalarımızı cesaretlendirmekten geçiyor. Hükümetimiz, yatırım ve ihracat için çok kapsamlı teşvikler üretiyor. Bizler de, ihracat yapmak isteyen firmalarımızı yurt dışı hedef pazarlar, müşteriler, ülke mevzuatları hakkında dış ticaret bilgilendirmesi ile sınırlarımızı aşmaya teşvik edeceğiz. Bağımsızlığını gerçekleştirmesinden bu yana Türkiye ile iyi ilişkiler içinde bulunan Makedonya, Türkiye için Avrupa´ya açılan önemli bir kapıdır. Üretim tesislerimize ev sahipliği yapabilir. Yatırım teşviklerinden ve diğer fırsatlardan yararlanabiliriz. Makedonya ile Türkiye arasındaki ticaret hacmine Bandırmalı sanayici ve iş adamları da katkı koyabilirse memnun oluruz. Bu birlikteliğin hem üyelerimize, hem Makedon kardeşlerimize, hem de iki ülke adına yararlı olacağına inanıyorum.?
Konferansta davet İçin teşekkür eden büyükelçi, Bandırma Belediye Başkanı Dursun Mirza ile kültürel alanda görüşmelerinin olduğunu aktararak, 15 Temmuz FETÖ darbe girişimine ilk andan beri tepki gösterdiklerini ve seçilmiş hükümetin yanında olduklarını belirtti. İki ülke arasındaki ilişkilerin köklü bir geçmişe sahip olduğuna işaret eden Büyükelçi Zvonko, ?İki ülke arası ilişkiler geçmişe dayanmaktadır, dostane ilişkilerimiz oldu. Dünyada en iyi ilişkiler yürüten iki ülke olduğumuzu söyleyebiliriz. Kültür olarak çok ortak noktamız var.1991´de bağımsızlığımızı ilan ettiğimizde Türkiye, bizi tanıyan ilk ülke oldu. Bunun içinde minnettarız. Dış politikada ortak çıkarlarımız var, her iki ülkenin hedefi de AB´ye üye olmak. Türkiye bizi, biz de onları destekliyoruz. Türkiye´nin, Avrupa içinde olduğunu düşünüyoruz. AB üyeliğini destekliyoruz. Avrupa´nın, Türkiye´ye ne kadar ihtiyacı varsa, AB´nin de var diye düşünüyoruz. Türkiye, Makedonya´nın NATO´ya girmesini destekliyor. Hepimiz barışın hüküm sürdüğü Avrupa´da yaşamak istiyoruz. Kurumlar arası ilişiklerimiz çok iyi, daha da iyi ilişkiler için beraber çalışıyoruz. Makedonya´da yüzde 4 Türk bulunuyor. Türkler, Makedonya´da saygın bir yere sahip. Milletvekilleri, belediye başkanları olan bir azınlık. Makedonya´dan göç eden ve Türkiye´ye yerleşen çok vatandaşımız mevcut, bu milyonlarla ifade edilebilecek bir durum. Onlar köprü oluşturuyor. Önümüzdeki yıl Makedonya´da Türk Kültür Merkezi, İstanbul´da da Makedonya Kültür Merkezini açmayı düşünüyoruz. Bu merkezler, ilişkilerin artmasını sağlayacak. Kendimi burada evimde gibi hissediyorum. Her iki ülke de çok kültürlü, çok dinli, dilli yapılara sahip. Bütün sektörlerde çok iyi ilişkilerimiz mevcut. Her iki ülkenin de ortak çıkarı ekonominin gelişmesini ve büyümesini sağlamak. Genel olarak büyük, güçlü proje yapmakla uğraşıyoruz. İki ülke arasında yaklaşık 400 milyon dolar ticaret hacmi var. Hedefimiz 1 milyar dolara ulaşmak. 10 aydır büyükelçiyim, Türkiye´nin büyüme konusunda iyi işler yaptığını gördüm. Makedonya, son 10 yılda yüzde üçten fazla büyüyen ülke. Bunu korumamızın nedeni yabancı yatırımların ülkeye girmesi, Makedonya´da çok hızlı şirket kurulabiliniyor. Avrupa´da en düşük vergi oranına sahip ülkeyiz. Kaliteli iş gücü mevcut. Dünya Bankası raporlarına göre en kolay iş yapılabilecek ülkeler arasında 10´uncu, AB´de 5´inci sırada.
Oda başkanıyla, buradan ticaret yapmak isteyenlerle Makedonya´ya ziyaret etmeyi konuştuk? dedi.
Havaalanı ve gökdelen yapan ve sanayi alanında Makedonya´da birçok Türk yatırımı olduğunu anlatan Büyükelçi, deniz tatili ve turizm için Türkiye´nin en iyi yer olduğunu belirtti.
KDV YOK, VERGİ SIFIR
Ardından, Makedonya´nın demografik yapısı hakkında bilgi veren Makedonya Cumhuriyeti Yabancı Yatırım ve İhracat Tanıtım Ajansı Uluslararası Ofis Başkanı, Ticaret Ataşesi Mustafa, ülkelerinde yatırım yapılmasını cazip duruma getiren konuları beş ana başlıkta toplayarak, ?Avantajlı konumu, mükemmel altyapı, rekabetçi işgücü, yatırım teşvikleri.? diye sıraladı. Avantajlar konusunda da konuşan Mustafa, ?Kurumsal gelir vergisi yüzde 10. Maaşlar, Avrupa´da en rekabetçi, brüt ortalama 506 Euro. One-Stop-Shop 4 saatte şirket kurma ve bürokratik engelleri kaldıran düzenlemelerimiz var. Gümrük izinleri ve lisansları için One-Stop-Shop var. Yüzde 2´den düşük enflasyon mevcut.?diye konuştu.
Serbest Bölgede yatırım avantajlarını da katılımcılara anlatan Mustafa, ? Serbest Bölge´de yatırım yapmak isteyenlere; KDV, Kurumlar Vergisi, Özel Tüketim Vergisi, Şahsi Gelir Vergisi yüzde 0. Emlak Vergisi yüzde 0.1-0.2? ifadelerini kullandı.
Haber : Önder Balıkçı