MKS DevO, Türkiye´nin ilk dijital adaptasyon üssünü açıyor
16 yıldır organik kimyasalların üretiminde öncü rol üstlenen MKS DevO, Gönen´in ?Taştepe? bölgesindeki Bandırma Organize Sanayi Bölgesi´nde (OSB) bu yıl dördüncü ?MKS DevO Ekonomi Konferansı?nı gerçekleştirdi. Türkiye´nin önde gelen ekonomistlerinden Mahfi Eğilmez ve Murat Sağman, ülkemiz ekonomisinin son durumu hakkında düşüncelerini açıklayıp, küresel riskler, dış finansman, yapısal reformlar, yeniden yapılanma, kurlar ve tahminler konularına değindiler.
Konferanstan önce açış konuşmasını yapan MKS DevO Yönetim Kurulu Başkanı Korgün Şengün, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi´nde, 75 bin metre karelik alan üzerinde kurulan tesislerinde, toplamda 11 milyon dolarlık yatırımla yaşama geçirecekleri yeni oluşumun bir inovasyon üssü olarak faaliyet göstereceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
?10 yıldan bu yana Bandırma Organize Sanayi Bölgesi´ndeyiz. Şimdi burada yeni atılımlarla ürün portföyümüzü geliştirmek istiyoruz. Biz, temizlik sektöründe organik hammaddeler üretiyoruz. Ayrıca betonun hammaddesinin yüzde 40´ının üretimini biz sağlıyoruz. Kimya ve lehim sektöründe üretim yapan Avrupa´nın iki fabrikasından biri biziz. Büyümek zorunda olan bir ülkeyiz. Bunun için yatırım ve sanayi gerekli. Bugün tüm dünyada bilanço daralması var. Türkiye de bu durumdan derinden etkileniyor. Bu durumdan kurtulmanın tek reçetesi üretim yapmaktan geçiyor. Bugün ülkemizin yıllık ithalatı 40 milyar dolar ama ihracatımız ise sadece 15 milyon dolar. Ülkemiz sanayicileri olarak ne yazık ki neyi ithal ettiğimiz bilmiyoruz. Bu nedenle acil ithalat envanterine, fatura bazında ihtiyacımız var.?
YILLIK HEDEFİMİZ EN AZ 5 PATENT
200 çalışanın bulunduğu bir şirket olduklarını belirtirken, kimyanın, diğer sektörlerin arkasında görülmesine karşın tüm sektörlerin hammaddesini oluşturduğuna dikkati çeken Şengün, şöyle konuştu:
?Size buradan söz veriyorum. Yeni oluşturduğumuz ARGE birimimizle Avrupa ve dünya düzeyinde yılda en az 5 patent yazacağız. Hedefimiz budur. Bu arada organik gıdaların üzerine yazılmak ve yenilebilir olmak üzere Türk mürekkebi üretimini adaptasyon çalışmalarını başlatacağız. 8 bin dolar tondan başlamak üzere kısa süre içinde 15 bin dolar ton KDV´ye ulaşacağız. Çünkü artık çok yakın bir gelecekte her ürünün üzerinde dijital baskı olacak. Japon teknolojisine bile mürekkebi biz vereceğiz. 2017 yılı rakamlarına göre dünyada 254 bin patent
yazıldı. Bizde ise sadece 1234 patent. Türkiye için bu sayı çok az. Daha çok üretim yapıp, daha çok patent yazmalıyız.?
Şengün, şirketlerine katkıları nedeniyle Gönen Belediye Başkanı ve Bandırma Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Yakar´a teşekkür etti.
YAKAR KONUŞUYOR
Ardından söz verilen Gönen Belediye Başkanı Hüseyin Yakar, MKS DevO´nun, Bandırma Organize Sanayi Bölgesi´nin parlayan yıldızı olacağına işaret ederek, şöyle konuştu:
?Sanayicilerin, böyle toplantılarda bir araya gelmeleri motivasyon ve sinerji açısından büyük önem taşıyor. Ülkemiz için kimya sanayii çok önemli. KDV´si yüksek ürün üretip, çok iyi ARGE çalışması yapmalıyız. Türkiye olarak üretmek zorundayız. Karamsarlığa yer yok. Yaşadığımız ekonomik sıkıntıları yine biz çözeceğiz. 2018 yılı ülkemiz için zor geçti. Ekonomimiz çok daraldı. 2019 yılının toparlanma yılı olacağına inanıyorum? dedi.
KİMLER KATILDI
MKS DevO´nun toplantısına Balıkesir Vali Yardımcısı Şükrü Kara, Balıkesir Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Mehmet Ali Aşuk, Bandırma Sanayicileri ve İşadamları Derneği(BANSİAD) Başkanı Cengiz Küçükköseleci ve yönetim kurulu, AKP Gönen Belediye başkan adayı Erdinç Odabaşı, CHP Gönen Belediye başkan adayı İbrahim Palaz, Saadet Partisi Bandırma Belediye başkan adayı Ekrem Süzen ve kalabalık bir konuk topluluğu katıldı.
Haber : Önder Balıkçı