Bugün, 23 Kasım 2024 Cumartesi

Bandırma Ticaret Odası´ndan açıklama

Bandırma Ticaret Odası´ndan açıklama

?Çıraklık ve kalfalık belgesi artık geçerli değil?

Bandırma Ticaret Odası, Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu´nda yapılan değişiklik nedeniyle üyelerini bilgilendirdi. Oda Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kılkışlı tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
?5544 sayılı Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanununda yapılan değişiklikle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde çalışanların ve çalışmak isteyenlerin mesleki yeterlilik belgesi almaları zorunlu hale gelmiştir. Bu sebeple Bandırma Ticaret Odası olarak bölgemizde faaliyet gösteren işletmelerin cezai müeyyideye maruz kalmamaları ve bölgemizde de belgelendirme hizmeti verilmesine öncülük edilmesi amacıyla ?Mesleki Yeterlilik Belgesi? alınmasına yönelik olarak sınavlar düzenliyoruz.
TOBB tarafından kurulan ve Mesleki Yeterlilik Kurumunca (MYK) yetkilendirilen MEYBEM A.Ş tarafından ?Mesleki Yeterlilik Belgesi? sınavları, Odamız işbirliğiyle Bandırma´da gerçekleştirilmektedir. Yazılı ve sözlü sınavlar Odamızın eğitim salonlarında, beceri sınavları ise meslek gruplarına göre tespit edilen firma, şantiye, fabrika veya okullarda gerçekleştirilmektedir.
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu kapsamında şuan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca yayımlanan tebliğlerde yer alan toplam 81 meslek yer almaktadır.
?Çıraklık ve Kalfalık Belgesi artık geçerli değil?
5544 Sayılı Kanuna Göre geçerli olan belgeler; Mesleki Yeterlilik Belgesi, Ustalık Belgesi, Meslek Lisesi Diploması (mezun olduğu alanda çalışanlar için)
Geçerli olmayan belgeler; Düz lise diploması, geçici ustalık belgesi, mesleki eğitim merkezi kurs sertifikaları, halk eğitim merkezi kurs sertifikaları, İŞKUR işbaşı eğitim programları sertifikaları, kalfalık belgesi
?Belgesi olmayanlara idari para cezası?
İş Müfettişlerince yapılan denetimlerde zorunlu meslekler arasında olup, belgesi olmayan her bir çalışana, her bir ay için 627 TL idari para cezası uygulanmaktadır.
?Mesleki Yeterlilik Belgesi Teşviki?
Mesleki Yeterlilik Kurumu Kanunu kapsamında yetkilendirilmiş sınav ve belgelendirme kuruluşlarının gerçekleştirdiği sınavlarda başarılı olan kişilerin belge masrafı ile sınav ücreti brüt asgari ücretin yarısını geçmemek üzere işsizlik sigortası fonundan karşılanıyor.
?İşveren ne kazanıyor??
Mevcut çalışanın belge alması durumunda firma SGK işveren primini 12 ay ödemiyor.
İşveren, mesleki yeterlilik belgesi olan işçiyi işe alırsa, firma SGK işveren primini 54 ay ödemiyor.
?Üyelerimizin idari para cezasına maruz kalmamaları ve teşviklerden yararlanabilmeleri gelen taleplere göre sınavlarımız devam ediyor.?
Mayıs 2016 tarihinden bu yana aktif olarak gerek sosyal medya mecraları gerekse basın yoluyla Mesleki Yeterlilik zorunluluğu kapsamında kamuoyu bilgilendirmelerine devam ederek bir yandan da aktif bir şekilde TOBB Meybem işbirliğinde sınavlar düzenledik ve düzenlemeye devam ediyoruz.
2016 yılı sonundan bu güne kadar Bandırma´da 5´i Çelik Kaynakçısı ve 6´sı İnşaat alanında olmak üzere 11 adet sınav gerçekleştirdik. Sınavlar sonucunda 104 aday Mesleki Yeterlilik Belgesi almaya hak kazanarak bir belge için brüt asgari ücretinin yarısını geçmeyen tutarlarda sınav ücretlerinin tamamını İşkur İşssizlik Fonu´ndan iade aldılar.?
Haber Merkezi



  • Cumartesi 16.5 ° / 1 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 7.6 ° / 0.5 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 6.5 ° / -0.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı